Društvo

Dogodine u Prizrenu – Miljević: San o slobodi je jedan od suštinskih poriva srpske duše!

Napad na knjigu za decu „Dogodine u Prizrenu – san o slobodi“ ne jenjava. Grupi „oklopnika“ pridružio se ni manje ni više do Svetislav Basara koji je knjigu uporedio sa stripom „Nikad robom“, a naslov teksta kojim se osvrnuo na ovo štivo glasi  „Dogodine u Prizrenu za početnike“.

Tim povodom oglasio se i izdavač, urednik i pisac ove knjige, Aleksandar Miljević, koji je na svoj fejsbuk profilu napisao:

„Mislio sam da je hajki kraj, ali ne, javio se danas i Basara, drugosrbijanska književna ikona, da i on kaže koju protiv dečije knjige Dogodine u Prizrenu. Uporedio ju je sa stripom o Mirku i Slavku pod nazivom „Nikad robom“, i tako me podsetio da sam do 4.-og osnovne nosio školsku torbu sa likovima ovih dečaka. I ko zna, možda je i to nešto uticalo da napišem za decu knjigu koja ih uči da nikad ne pristanu da robuju. Nekad Nikad robom, danas Dogodine u Prizrenu.

P.S. Pre neki dan izašli podaci ankete mladih: 31,1% mladih Srbije smatra da KiM treba povratiti vojnim putem.

P.S.2 Malopre sam čuo da se klinci folkloraši, i ne samo oni, uveliko međusobno u svakodnevnim kontaktima pozdravljaju sa Dogodine u Prizrenu.“

Pitali smo Miljevića da prokomentariše koliko je zaista važno sanjati slobodu?

„San o slobodi je jedan od suštinskih poriva srpske duše kroz našu napaćenu i neslobodom krcatu istoriju. Upravo je taj poriv srpske duše dovodio do uvek prvih oslobodilačkih pokreta protiv u svakom vremenu vladajućih hegemona. Tako je i danas. Dok svi oko Srba pokorno ćute, Srbi na Balkanu podižu ustanke i u Crnoj Gori, kroz litije, i u BiH, kroz pre svega, ali ne samo Dodikovo suprostavljanje gušenju RepublikeSrpske, do nepristajanje svih balkanskih Srba da se okrene protiv bratske Rusije. U Africi prave vojne udare, na Balkanu Srbi dižu ustanke. Svako prema svojoj tradiciji delovanja.“ naveo je Miljević za IN4S.

Opširnije o knjizi pročitajte OVDE!

Foto: Dobrodete.rs

Categories: Društvo

Leave a Reply