Ekonomija

VLASOTINCE: Obilna kiša i besparica skratile ovogodišnji 37. „Vinski bal“

Ovogodišnji tradiconalni „Vinski bal“ 37-i po redu održan je u Vlasotincu u skraćeoj verziji. Realizovan je na„Nešićevom keju“ i „Maričkino“na živopisnoj obali reke Vlasine u centru vlasotinačke varoši. Loše vremenske prilike,jak vetar i obilna kiša na obalama reke Vlasine skratile su potpuni muzički doživljaj tako će Gabrijela Pejčev i Šako Polumenta pevati 10-og Oktobra na Dan oslobodjenja Vlasotinca.
Proglašenje najboljih vina odloženo je za više dana jer do izložbe nagradjenih vina na otovreno prostoru„Nešićevog keja“ nije moglo zbog nevremena. Mladi Nemanja Davinić (18) učenik srednje Tehničke škole u Vlasotincu doplivao je prvi do „Zlatno vinsko burence“ na obali Vlasptinačkog jezera,poznatog kupališta u centru Vlasotinca I tako po drugi put za redom odneo pobedu. Medju dvadesetak plivača u okviru promocije  37 „Vinskog bala“ bio je i najmladji plivač Zarije Cvetković (8) učenik tamošnje osnovne škole. U drugoj pratećoj manifestaciji Vinskog bala  u izboru najlepše pesme na temu vina i vinopija pobedio je Zoran M.Jovanović iz bojničkog sela Kacabać sa pesmom „Bahusova tajna“. Drugo mesto pripalo je Srbi Takiću politikologu iz Vlasotinca za pesmu“Snovi koji izviru iz vina“ i treći je bio Tomislav Djokić iz Paraćina sa pesmom „Parovinski trougao“…U kategoriji najlepše karikature vezane za „Vinski bal“ u Vlasotincu  sve tri nagrade pripale su tamošnjim karikaturistima:Jovanu Spasiću,Zoranu Rajkoviću i Milici Mladenović(12) inače najmladjoj učesnici na konkursu za izbor Karikature Vinskog bala, a po oceni posebnog stručnog žirija. Ipak na živopisnom „Maričkina keju“ na levoj obali veštačkog jezera u centru vlasoitinačke varoši i ove godine,tokom podneva,mirisao je „Vlasinski kotlić“. Na radost brojnih gurmana spremao se „Vinogradrski gulaš“,“Vinogradrska janija“-čorba, i laka Riblja čorba sa ribom iz reke Vlasine.
„Mnogo je majstora varjače na Maričkino keju. Svi oni imaju veliko predznanje upripremanju
tradicionalnih vlasotinačkih jela. Svoje veliko umeće iskazali su do danas kroz manifestacije vlasotinačkih planinara i gljivara. Svi oni su pobednici ove manifestacije…“

Categories: Ekonomija

Leave a Reply