Društvo

ISTRAŽIVANJE: Polovina britanske dece trajno oštećena zbog lockdowna uzrokovanih COVID-om

Institut za fiskalne studije objavio je studiju koja pokazuje da jedan od dva roditelja u Ujedinjenom Kraljevstvu ima barem jedno dete u porodici koje pokazuje ozbiljno pogoršanje emocionalnih i društvenih veština otkako je došlo do zatvaranja zbog koronavirusa Wuhan (Covid-19). Utvrđeno je da su deca u dobi između četiri i sedam godina (52 posto) više pogođena nego deca u dobi od 12 do 15 godina (42 posto) u smislu štete uzrokovane naredbama o ostanku kod kuće na snazi tokom Faučijevog gripa.

Također je utvrđeno da mladi ljudi čiji su roditelji bili na odsustvu ili su bili prisiljeni uzeti odsustvo tokom Covida imaju “znatno veću verovatnost da će doživeti pogoršanje svojih socio-emocionalnih veština od onih čiji roditelji nisu bili na odsustvu (51 posto naspram 45 posto).”

Ukratko, deca čije su porodice doživele bilo kakve poteškoće tokom karantina – siromašne porodice, u biti – imale su znatno veću verovatnost da će patiti od ozbiljnih problema u razvoju od ostatka opšte javnosti.

Covid karantini uzrokovali su nepopravljivu štetu sledećoj generaciji

Za potrebe studije, decu su pitali jesu li se “lako uplašili”, “konstantno se vrpoljili ili migoljili” ili su “uopšteno bili neposlušni” tokom Covida. Najsiromašnija deca prijavila su najgore simptome u tim kategorijama – iako su patila deca svih društvenih statusa.

“Tokom pandemije Covida-19, deca iz svih sredina videla su kako su se njihove društvene i emocionalne veštine znatno pogoršale”, komenterisao je autor studije Andrew McKendrick, istraživački ekonomist IFS-a.

“Deca su proživela mnoge promene tokom ovih godina: zatvaranje škola, nedostatak kontakta s prijateljima i porodicom i potencijalno razorne teške bolesti ili smrt među voljenima”, nastavio je McKendrick, dodajući da su karantini zbog Covida imale “utjecaj na više generacija”.

“Naše istraživanje pokazuje da su još jedan važan pokretač opadanja dečjih veština bili ekonomski poremećaji koje su doživeli njihovi roditelji, bez obzira jesu li ti poremećaji doveli do velikog gubitka prihoda.”

Rachel de Souza je poverenica za decu u Velikoj Britaniji, dodaje da je “duboko zabrinuta” zbog rezultata ovog najnovijeg istraživanja o društvenim i emocionalnim veštinama dece u postcovid dobu.

“Ova studija pokazuje da je poremećaj koji je pandemija uzrokovala u razvoju dece dugotrajan”, dodala je.

Teror koji je vršen nad decom kako bi ih se “sačuvalo” od kineskog straha od bacila bio je toliko jak da je većini njih naneo nepopravljivu štetu. Ovo je zloslutno za sledeću generaciju, koja će biti loše opremljena za rešavanje svojih poslova i odgovornosti.

Deca su na mnoge načine postala “kolateralna šteta” tokom karantina, dodala je Arabella Skinner, jedan od roditelja iz kampanje UsForThem.

“Bilo je mnogo prilika kada su upozorenja ignorisana”, rekla je Skinner o tom pitanju.

“Neizbežna je činjenica da su ograničenja u vezi s pandemijom negativno uticala na razvoj mnoge naše djece. Vlada mora preduzeti mere sada – moraju podržati sve službe koje pružaju podršku našoj deci i osigurati da se ovo nikada više ne dogodi.”

Povezano istraživanje Univerziteta Johns Hopkins (JHU) na sličan je način pokazalo da su izolacije zbog covida “nametnule goleme ekonomske i društvene troškoće” uprkos tome što su “imale male ili nikakve učinke na javno zdravlje”.

“Ono što je učinjeno djeci 2020. godine nije ništa manje od zločina”, napisao je jedan komentator o najnovijim otkrićima.

“Zatvaranja su bila zločin protiv čovečnosti”, napisao je drugi. „Svaka pojedinačna ‘autoritet’ i svaka pojedinačna ‘vest’ osoba koja je forsirala strah, karantine, maske i ‘vakcine’, svi su krivi za zločine protiv čovečnosti.” Izvor-foto:Logicno, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply