Društvo

PROHOR PČINJSKI  – Vučić sa Pendarovskim: Srbija i Severna Makedonija imaju sestrinske odnose, nemamo otvorenih pitanja

Na Ilindan i Dan Republike Severne Makedonije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u radnu posetu predsednika te države Steva Pendarovskog. Poseta počela obilaskom manastira Prohor Pčinjski, a usledio je sastanak dvojice predsednika. Održana zajednička liturgija srpske i makedonske pravoslavne crkve. Srbija i Severna Makedonija više nemaju otvorenih pitanja, postoji samo želja da se sarađuje bolje i više, poručio je Vučić. Nadam se da će opstati tradicija proslave Ilindana „na mestu gde je makedonska republika formirana“, poručio Pendarovski.

Predsednik Srbije objavio je na Instagramu fotografiju sa kolegom iz Severne Makedonije, na putu ka Vranju, gde su obišli poznatu vinariju ’’Aleksić’’ u Vranju.

Usput su, kako je navoe Vučić, preleteli neke od najlepših delova naše zemlje.

I pravimo planove za dalje povezivanje i razvoj naših sestrinskih država i naroda, napisao je Vučić uz poruku: „Živelo prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije“. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su danas potvrđeni izuzetni odnosi koji postoje između dve zemlje i poručio da Srbi i građani Severne Makedonije nisu samo prijatelji, već kao narodi imaju sestrinske odnose.

“U svakom slučaju verujem da će se ti odnosi dalje razvijati i da ćemo iskoristiti vreme da razgovaramo o drugim važnim temama“, rekao je Vučić.

Naveo je da je trgovinska razmena sa Severnom Makedonijom milijardu i po evra na godišnjem nivou, te da se zajedničkim snagama radi na tome da se olakša život građanima obe zemlje.

Izgradili smo, kako kaže, auto-put, a sada se razgovara o spajanju putem železnice.

„Sada razgovaramo i o spajanju pruge, i izgradićemo brzu prugu Beograd-Niš, kreću radovi u dužini od 23 kilometra na deonici Niš-Brestovac, što je oko 60 ili 70 miliona evra. Još 450 miliona evra koštaće nas pruga do Preševa, odnosno graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom“, naglasio je Vučić.

Istakao je da ćemo tako biti još bolje povezani, te da je uveren da može još mnogo toga zajednički da se uradi.

Zahvalio je patrijarhu Porfiriju na istorijskoj odluci o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve, što je, kako kaže, za dobrobit oba naroda.

“Mi Srbi volimo Makedonce i Severnu Makedoniju, nemamo otvorenih pitanja. Ništa ne tražimo, ništa nam nije potrebno osim da sarađujemo još bolje i više“, rekao je Vučić.

Čestitao je Ilindan i Pendarovskom i vernicima u Srbiji, a na makedonskom jeziku i građanima Severne Makedonije koji danas obeležavaju Dan Republike.

„Želim vam srećan praznik i da se uvek osećate da ste dobrodošli bilo gde na teritoriji Srbije, znam da to osećate kao svoju zemlju, kao što mi vas osećamo kao svoju braću i osećamo se kao kod svoje kuće kada smo kod vas u poseti“, rekao je Vučić. Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je, prilikom posete Manastiru Prohor Pčinjski, da se nada da će opstati dobra tradicija proslave Ilindana, najvećeg državnog praznika te zemlje, „na mestu gde je makedonska republika formirana“.

Naveo je da se nada da će se sledeće godine na istom mestu ponovo proslaviti Ilindan, kako bi se odala pošta najvećim nacionalnim velikanima Severne Makedonije.

Pendarovski je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovom ličnom zalaganju da Severna Makedonija svoj najveći državni praznik slavi na mestu na kojem je formirana, kao i na tome što on lično ove godine predvodi srpsku delegaciju.

„Prva makedonska republika je formirana u ovom manastiru koji se sada nalazi na teritoriji Srbije. Kada je formirana, to je bila jedna državna zajednica“, rekao je Pendarovski na zajedničkoj konferenciji za medije sa Vučićem.

Dodao je da, i pored toga što se manastir nalazi u drugoj državi, to ne znači da Makedonci ne treba da dolaze u Prohor Pčinjski i da odaju poštu onima koji su osnovali makedonsku republiku.

Naglasio je da je Ilindan od najvećeg značaja za Severnu Makedoniju i njen narod.

Inače, Makedonci su obeležavali i obeležavaju današnji dan i u susednom mestu Pelince, koje je nedaleko od granice, a odakle je Pendarovski danas došao u Srbiju.

Prošle godine je u manastiru Prohor Pčinjski bila državna delegacija Severne Makedonije i crkvena, kada je posle 80 godina zajedno služena liturgija dve pravoslavne crkve, a posle 18 godina boravio je predsednik Severne Makedonije.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski je tokom istorije duge devet i po vekova bio stecište mnogih važnih događaja.

Zadužbina je vizantijskog cara Romana IV Diogena, a više puta je dograđivan i obnavljan. Izvor-foto: EV, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply