Društvo

Ministri Grujičić i Blagojević obišli renovirani deo vranjske bolnice, najavili nova ulaganja

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević u pratnji rukovodstva grada i rukovodstva Zdravstvenog centra obišli su ovu zdravstvenu ustanovu i  rekonstruisana odeljenja paviljonskog dela Opšte bolnice u Vranju.

Tom prilikom ministri Grujičić i Blagojević upoznali su se sa svime što je do sada urađeno, kao i sa planovima za kompletno opremanje renoviranog prostora, koji će sa novim Hirurškim blokom predstavljati Bolnicu pod jednim krovom. U obraćanju medijima ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić istakla je zadovoljstvo izgledom rekonstruisanog dela bolnice. ,,Kad god vidim ovakve uslove za lečenje pacijenata ja se uvek oduševim, jer smatram da je najosetljiviji upravo bolestan čovek. On zavisi od nas, on očekuje našu pomoć i zaista je ružno kada ne možemo da mu obezbedimo uslove koje zaslužuje. Reorganizacijom primarne zdravstvene zaštite, vraćanjem mnogih specijalnosti na nivo primarne zdravstvene zaštite ova bolnica će imati sve uslove koji su neophodni za zbrinjava kritično obolelih pacijenata.

Što se tiče kadrova zabrinjavajuća je činjenica da će narednih 5 godina preko 70 lekara, uglavnom specijalista, otići u penziju i zato sada moramo proširiti kadrovski plan, primiti dovoljan broj i lekara i medicinskih sestara, da bi za 5 godina imao ko da ih zameni. A upravo tih nekoliko godina je neophodno ne samo da neko završi specijalizaciju, nego i da stekne određeno iskustvo, da može da postavi dijagnozu, da pošalje pacijenta u bolnicu na vreme. Što se tiče opreme, ono što mogu da obećam Vranju kao najjužnijem zdravstvenom centru, je pre svega magnetna rezonanca najkasnije do 2025. i to preko kredita Svetske banke. Takođe, vidim da postoji dobra volja da se otvori i angio sala, ali je neophodno da se pošalju kardiolozi na obuku u velike centre u Beogradu, na Dedinje i Klinički centar Srbije.

Nije dovoljno samo opremati bolnice, već moramo misliti i na kadrove zato moramo zapošljavati nove, mlade ljude i jug moramo apsolutno ojačati“, istakla je ministarka Grujičić.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević pohvalio je rekonstrukciju vranjske bolnice. Drago mi je što vidim napredak u realizaciji ovog projekta, koji nije bilo lako izvesti. Radi se o objektu ukupne površine 15 hiljada kvadratnih metara, od čega su 3 hiljade potpuno novih kvadrata kroz dogradnju centralnog objekta bolnice u Vranju i izgradnju potpuno novog prijemnog dela sa specijalističkim ambulantama.

U obraćanju medijima ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić istakla je zadovoljstvo izgledom rekonstruisanog dela bolnice. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply