Društvo

KiM -Velika Hoča: Proslava Svetog Ilije

U crkvi posvećenoj Svetom proroku Iliji u Velikoj Hoči danas je služena sveta liturgija povodom obeležavanja praznika posvećenog ovom svetitelju. Liturgiju je služio paroh velikohočanski jerej Milan Stojković uz prisustvo vernog naroda iz Orahovca i Velike Hoče. Nakon liturgije prerezani su slavski kolači a ovogodišnji kolačar bio je Dragoljub Čukarić iz Velike Hoče sa porodicom.

U besedi nakon liturgije otac Milan je rekao da je Bog ostavio crkvu svoju na zemlji kako bi se ljudi kroz nju spasavili.

”U starom zavetu je živeo jedan divni i slavni prorok Ilija, bio je iz grada Tesve zato je i bio prozvan Tesvićanin. Od malih nogu on je pokazivao čudesne znake i veliku revnost pred Bogom. Kasnije je zaista velika čudesa činio i nemoguće je izbrojati sva njegova čuda. Bezbrojna su čudesa ovog velikog svetitelja kojima pokazuje da Bog ne ostavlja onoga ko veruje u Njega. Zato i mi draga braćo i sestre kao i svi ugodnici božiji kao i Sveti prorok Ilija i svi Sveti dužni smo jer smo kršteni u ime Svete Trojice da se držimo Božijih zapovesti, ako se držimo toga zaista nema čega da se bojimo, nema čega da se plašimo“ rekao je otac Milan u besedi.

Za sledeću godinu je od ovogodišnjeg domaćina kolač preuzeo Dimitrije Radić iz Orahovca.

Crkva svetog Ilije je jedna od 13 crkava u Velikoj Hoči i nalazi se na dnu sela, u mahali Đuričića. Stara crkva iz 14-og veka koju su Turci srušili u 17-om veku je bila na brdašcu pored sadašnje crkve. Ona je ležala u ruševinama sve do 1987. godine kada je sagrađena sadašnja crkva zaslugom ktitora Ljubomira Čukarića i zalaganjem vernika Velike Hoče i okoline. U njoj se liturgija služi samo na ovaj praznik, a večerna služba na vaskršnji ponedeljak.  (Foto Radio Goraždevac)

Categories: Društvo

Leave a Reply