Ekonomija

DRUGI PIŠU: Lideri BRICS-a će razgovarati o održivom mehanizmu plaćanja

Uspostavljanje održivih mehanizama plaćanja za međusobnu trgovinu jedno je od ključnih pitanja o kojima će grupa zemalja BRICS-a razgovarati na samitu sljedećeg meseca, rečeno je u petak za RT iz Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi. „S obzirom na trenutnu međunarodnu situaciju, ovo pitanje će biti razmotreno tokom predstojećeg sastanka lidera bloka“, saopštilo je ministarstvo, pozivajući se na samit u Johanesburgu, u Južnoj Africi, 22. i 24. avgusta.

Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, korišćenje nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini je komplikovano faktorima kao što su njihova ograničena konvertibilnost i veća volatilnost u odnosu na američki dolar. Ministarstvo je takođe priznalo da bi potencijalno stvaranje nove jedinstvene valute BRICS-a bio “delikatan” proces.

Zemlje BRICS-a nastoje da se dalje odmaknu od američkog dolara u međusobnoj trgovini, a trend dedolarizacije dobija na zamahu nakon sankcija koje su efektivno odsekle Rusiju od zapadnih finansijskih mehanizama. Brojne zemlje u razvoju – uključujući ruske kolege članice BRICS-a, Kinu, Indiju, Brazil i Južnu Afriku – počele su da se kreću ka alternativnim valutama u trgovini.

Rusija je prošle godine iznela ideju o uvođenju valute BRICS-a. Predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog juna da zemlje članice rade na razvoju nove rezervne valute zasnovane na korpi nacionalnih valuta koje koristi blok pet nacija.Izvor-foto: Tihomir S. Logicno, Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply