Kultura

BOJNIK: Večeras počinje ‘’Sabor Fejat’’

Večeras počinje prvi „Sabor Fejat“ koji je zamišljen tako da bude izvorni i tradicionalni i to onako kako se sviralo u Guči sedamdesetih godina, poručuje Miloš Krstić ispred Dunav Mjuzika. On veli da je ideja da se sačuva muziciranje juga Srbije koje ima svoju dugu tradiciju, a posebno u Bojniku koji je sinonim za ovu vrstu muzike koja se prenosi sa kolena na koleno zahvaljujući porodicama koje neguju ovakvo muziciranje. Lokalna samouprava shvata da je Bojnik malo mesto, ali da ima široku dušu i trenutno devet renomiranih trubačkih orkestara, a poseban brend je lik i delo Fejata Sejdića što ne sme biti prepušteno zaboravu, kazao je zemenik predsednika opštine Dejan Stojanović. Ambicija je da ova manifestacija od naredne godine bude sastavni deo Bojnika, ali i čitave južne Srbije.

Prema predviđenom programu Sabora Fejat, 18. jula nastupiće trubački orkestri Nemanje Seitovića, Dragana Ametovića, Emira Salkovića i Manuela Ametovića a koncert večeri prirediće najpoznatiji trubački orkestar na Balkanu, orkekstar Dejana Petrovića. Drugo veče festivala 19. jula, proteći će uz nastupe trubačkih orkestara Kristijana Azirovića, Elvisa Bajramovića, Damira Sejdića i Isidora Zećirovića dok će veliko finale Sabora biti nastup orkestra Fejata i Nebojše Sejdića. Oba dana program počinje od 19 sati ispred sportske hale u centru Bojnika.

Kako ističe zemenik predsednika opštine Dejan Stojanović na ovaj način Bojnik želi da prikaže svoje trubačke orkestre koji su brend ovog kraja. Lokalna samouprava odužiće se Fejatu Sejdiću i otvaranjem stalne postavke u vezi njegovog lika i dela u Domu kulture u kojoj će biti izloženi eksponati koji su pripadali Fejatu Sejdiću. U tom cilju Ministarstvo kulture je u prvoj fazi pomoglo iznosom od 7,5 miliona dinara, a ove godine su izdvojena sredstva u visini od 5,9 miliona dinara čime će se završiti Aneks Doma kulture.

Categories: Kultura

Leave a Reply