Društvo

Održano donatorsko veče za obnovu crkve u Goraždevcu

U Beogradu je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj Kosi, održano donatorsko veče za obnovu hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Na jednom mestu okupili su se raseljeni iz Goraždevca, Peći i okoline, prijatelji Goraždevca i članovi bajk kluba Sveti Vasilije iz Herceg Novog.

Skupu su prisustvovali vikarni episkop patrijarha srpskog, vladika novobrdski Ilarion i vladika raško-prizrenski Teodosije koji se besedom obratio prisutnima. On je u svojoj besedi na početku donatorske večeri kazao da smo došli na ovaj svet da služimo i pomažemo drugima svojom žrtvom.

„Ono što krasi svakog čoveka u ovozemaljskom životu jeste nesebičnost i služenje. Mi živimo ovaj Bogom darovani život da bi mogli da volimo bližnje i da služimo bližnjima. Gospod od nas očekuje da ono što imamo najbolje u nama da to podelimo sa drugima i to jeste njegova zapovest. Gospod je rekao da nije on došao na ovaj svet da njemu služe nego da on služi. Celim svojim životom i svojom žrtvom na krstu poslužio je rodu ljudskom i našem spasenju. Dao nam je svetitelje i hramove da se sabiramo u njima. Dosta toga smo nasledili od naših predaka od onih koji su bili pre nas i koji su živeli svetijim životom nego što mi danas to činimo. Oni su nam ostavili nasledstvo, naše svetinje da ih imamo širom srpske zemlje, a naročito na Kosovu i Metohiji. Naše crkve koje su podignute u čast svetitelja Božijih. Jedna od tih crkava jeste i crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu, koja pored stare crkve brvnare posvećene svetom proroku Jeremiji zrači, sija i greje naše duše, kako onih koji su u selu Goraždevac, tako i u okolini“, rekao je u svojoj besedi vladika Teodosije.

On je prisutnima rekao da ovo donatorsko veče treba da bude izraz naše ljubavi i žrtve za naše svetinje.

„Naša crkva u Goraždevcu koja je već neko vreme u planu da se obnovi, zahteva temeljnu obnovu. Mi smo to pokrenuli, i ja kao episkop i nadležni sveštenik. Svi smo u Goraždevcu osetili potrebu da tu crkvu obnovimo zajedno sa parohijskim domom. Kancelarija za Kosovo i Metohju Vlade republike Srbije je izdvojila značajna sredstva, ali je potrebno da skupimo još sredstava da bi mogli crkvu u potpunosti da obnovimo. U tu svrhu je večeras i njegova svetost patrijarh blagoslovio da se saberemo i ovo donatorsko veče da bude izraz naše ljubavi i žrtve za naše svetinje i za našu crkvu u Goraždevcu“, kazao je vladika.

Program su upriličila pesmama, recitacijama i guslama deca iz Goraždevca.

Donatorskoj večeri prisustvovalo je oko 70 ljudi koji su donacijama pomogli prikupljanju sredstava za obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Svi koji žele da pomognu obnavljanje ovog hrama mogu to učiniti uplatom na dinarski i devizni broj računa.

Dinarski račun:

Crkvena opština Goraždevac, broj računa 205-531248-54, sa naznakom – za obnovu Hrama

Devizni račun:

Eparhija Raško-prizrenska, Adresa: Gračanica

NLB Banka, Priština Račun br. 1701017700036802 SWIFT CODE: NLPR XK PR, IBAN: XK051701017700036802, sa naznakom – za obnovu Hrama. Radio Goraždevac

Categories: Društvo

Leave a Reply