Društvo

Na današnji dan stradala ruska carska porodica Romanov

Boljševici su na današnji dan 1918. godine, u Jekaterinburgu, ubili rusku carsku porodicu Romanov – cara Nikolaja, caricu Aleksandru, njihovog sina, prestolonasljednika Alekseja i četiri kćerke, velike kneginje Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju.
Cara Nikolaja, zajedno sa suprugomm i njihovih petoro dece, 1981. godine kanonizovala je Ruska pravoslavna crkva, a 2000. godine proglasila za svete novomučenike.

Nikolaj Drugi Romanov bio je veliki prijatelj Srba i ušao je u rat 1914. godine, nakon što je Austrougarska objavila rat Srbiji.

Mesta gde su sahranjeni otkrivena su 1991. i 2007. godine.

Njihovi posmrtni ostaci izvučeni su iz neobilježenih grobova i oni su ponovo sahranjeni u porodičnoj grobnici porodice Romanov, u Katedrali Svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.

U julu 1918. godine ruska Bijela armija, potpomognuta češkim snagama, nadirala je ka Jekaterinburgu. Uplašeni da bi belogardejci mogli osloboditi cara Nikolaja, boljševici odlučuju da cara i njegovu porodicu likvidiraju.

Komunistički tvrdolinijaš Jakov Jurovski nalazio se na čelu lokalnog komiteta kome je bila poverena sudbina poslednjeg ruskog cara i njegove porodice.

Nekoliko dana pred egzekuciju, Jurovski je promenio stražare, koji su od dolaska u Jekaterinburg obezbeđivali Romanove. Bili su to novi ljudi, spremni da bespogovorno izvrše egzekuciju zatočenika.

Iza ponoći, stražari su carsku porodicu probudili pod izgovorom „da nisu bezbedni, jer se na ulicama čuje puškaranje“. Car Nikolaj, carica Aleksandra, petoro njihove dece i posluga, odvedeni su u podrum gde su likvidirani.

Categories: Društvo

Leave a Reply