Društvo

Otvorena sedma Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu

Danas je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena počela sa radom VII Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.

Škola predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu za najmlađe, uzrasta od 10 do 18 godina, koji vodi Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, Prizren poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za srpski narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Kosova, ali i šire, što nastavlja da čini i u modernom dobu.

Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnost za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole.

Rekordan broj polaznika, njih 40, različitih uzrasta, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine.

Program škole obuhvata aktivnosti koje traju sedam dana, od 02. do 09. jula 2023. godine a škola se održava u „Narodnom konaku Cara Dušana“ u okviru manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Škola je besplatna i deo je projekta “Srce Prizrenu” kojim se kroz dobrotvorne večeri,  kulturno-umetničke manifestacije i raznovrsne aktivnosti širom naše zemlje i rasejanja, prikupljaju sredstva kako bi se pomogla realizacija projekata kojim se štiti i unapređuje srpska kulturna baština u Prizrenu i na Kosovu. (Foto Radio Goraždevac)

Categories: Društvo

Leave a Reply