Društvo

Na današnji dan Miloš Obilić ubio sultana Murata I, Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda, izručen Slobodan Milošević…

Na današnji dan, 28. juna 1389. godine, na prostranstvu Kosovskog polja, odigrala se najveća bitka u istoriji srpskog naroda, koja je zbog događaja koji su usledili, razmere žrtve i nekolicine konkretnih istorijskih događaja koji su se zbili na tom lokalitetu nadomak Prištine, u najvećoj meri opredelila istorijsko trajanje srpskog naroda do današnjeg dana.

Do odsudne bitke je došlo upravo na Kosovu polju, na veliki hrišćanski praznik Vidovdan, kada su se sudarile srpska i turska vojska, predvođeni knezom Lazarom Hrebeljanovićem i sultanom Muratom I.

Prema tvrdnjama putopisca M.S. Milojevića, na srpskoj strani je bilo oko 120 000 vojnika, dok je na strani Turaka bilo oko 460 000 ljudi. Oba vladara su poginula. Sultan Murat I je ubijen od strane srpskog vojvode Miloša Obilića, koji je, prema narodnom predanju i zapisima nekolicine hroničara tog vremena, na prevaru došao do sultanovog čadora, gde ga je i likvidirao. 

Sarajevski atentat ili Vidovdanski atentat – događaj koji je iskorišćen kao povod za početak Prvog svjetskog rata, dogodio se na današnji dan, 28. juna 1914. godine. Tog dana je pripadnik Mlade Bosne, dvadesetogodišnji Gavrilo Princip, ubio austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Politički cilj ubistva je bile želja za oslobađanjem Bosne i Hercegovine od austrougarskog paternalističkog odnosa.

Na Vidovdan, 28. juna 2001. godine, bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, izručen je Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u Hagu. Reč je o najvećoj izdajničkoj sramoti u istoriji srpskog roda, prokletstvu izdajnika i presedanu, prema kome je prvi put jedan predsednik države predat međunarodnom sudu.

„Dobro veče poštovani gledaoci, bivši jugoslovenski predsednik predat je organima Haškog tribunala…“, bile su to reči voditeljke Dnevnika RTS-a.

Potom je vanrednu pres konferenciju sazvao tadašnji premijer Zoran Đinđić. Nešto kasnije, iste večeri, tadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman potvrdila je da je Milošević stigao u Hag i da je odmah prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu. Civilizacija se, po tvrdnjama naučnika i istoričara, tada po prvi put surela sa ovakvom vrstom izdaje-predaje svog nekadašnjeg predsednika.

Dvadesetosmi dan meseca juna ostaće upamćen i po rođenju engleskog kralja Henrija Osmog (1491); francuskog filozofa i pisca Žana Žaka Rusoa (1712); ali i po smrti ruskog šahovskog genija Mihaila Talja (1992). Izvor-foto: Enciklopedije, Medjunarodni arhivi i biblioteke, agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply