Kultura

Međunarodni festival folklora trećeg doba u Leskovcu

Tradicionalni Međunarodni festival folklora trećeg doba održan je danas u našem gradu, u organizaciji Folklorne sekcije ,,Sava Čokot”, leskovačkog Udruženja penzionera. Pre glavnog, takmičarskog dela programa, tradicionalna povorka kulturno-umetničkih ansambala prošla je glavnim ulicama Leskovca i kao i ranijih godina, privukla veliku pažnju javnosti i izazvala pozitivne reakcije sugrađana.

Na ovogodišnjem festivalu učešće je uzelo šest kulturno umetničkih društava iz raznih delova Srbije, kao i gosti iz Severne Makedonije i Bugarske.

Manifestaciju je u Domu penzionera svečano otvorio predsednik Udruženja penzionera Leskovca, Dragan Dinić, koji je podvukao da se osim pesme i igre, ovde razmenjuju iskustva koja se odnose na sveukupno unapređenje života ljudi trećeg doba.

Narodna poslanica, Marija Jovanović, je u ime grada Leskovca poželela dobrodošlicu svim gostima sa strane i poručila da lokalna samouprava artikuliše potrebe starijih sugrađana raznim merama i aktivnostima.

Direktorka Filijale PIO Fonda u Leskovcu, Marina Manojlović, naglasila je da penzije nikada nisu bile dovoljno velike, ali da se zahvaljujući Vladi Republike Srbije one uvećavaju jer se vodi računa o potrebama penzionera.

Andrija Savić, predsednik Udruženja penzionera Srbije, je u svom obraćanju istakao da je ovaj festival postao tradicionalan i da je ušao u nacionalni kalendar kao događaj od posebne važnosti. On je dodao da je Leskovac dobar domaćin, a ovo udruženje primer dobre prakse.

Međunarodni festival folklora trećeg doba u Leskovcu se ove godine održava po 14.  put. Osim što žele da u društveni život uključe što veći broj starijih, cilj organizatora je, između ostalog, da sačuvaju i mlađim generacijama predstave tradicionalne igre.

Pokrovitelj ove manifestacije je lokalna samouprava Grada Leskovca.

Categories: Kultura

Leave a Reply