Ekonomija

AKTUELNO: Državni dug Italije skočio je na rekordno visok nivo

Državni dug Italije je nastavio da raste, skočivši za 22 milijarde evra (24,1 milijardu dolara) u aprilu u odnosu na prethodni mesec i dostigao rekordnih 2,81 biliona evra (3,1 bilion dolara), pokazuju najnoviji podaci Centralne banke.

Prethodni najviši nivo ostvaren je u martu, kada je dug iznosio 2,79 biliona evra (3,06 biliona dolara).

Javni dug Italije zabeležio je značajan rast, dostigavši ​​skoro 155% bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju 2020. On trenutno iznosi 144% privrede, prema Eurostatu.

Ako se rasporedi među italijansko stanovništvo, državni dug bi iznosio više od 46.000 evra (50.000 dolara) po osobi.

Nakon što je italijanska vlada ukinula ograničenja vezana za Covid, privreda se počela oporavljati, ali je kasnije bila opterećena antiruskim sankcijama, rastućim troškovima energije i poremećenim lancima snabdijevanja.

Kriza troškova života u trećoj po veličini ekonomiji EU nastavila je da se pogoršava, zbog čega je nivo javnog duga naglo rastao usred povećanja zaduživanja javnog sektora.

Italijanski zvaničnici su u više navrata osporavali Evropsku centralnu banku zbog njene monetarne politike, tvrdeći da je povećanje kamatnih stopa u cilju ukroćivanja inflacije izvršilo veći finansijski pritisak na jednu od najzaduženijih zemalja evrozone. Italija je trenutno druga najzaduženija članica evrozone, posle Grčke.Izvor-foto: Miso T. Logicno, Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply