Ekonomija

DRUGI PIŠU: Argentina će se pridružiti BRICS banci

Argentina je na korak od pridruživanja Novoj razvojnoj banci (NDB) grupe velikih ekonomija u razvoju BRICS-a, objavila je u četvrtak novinska agencija Telam, pozivajući se na šeficu entiteta Dilmu Rousseff. Rousseff, bivša predsednica Brazila, rekla je argentinskom ministru ekonomije Sergiu Massi da joj je upravni odbor NBD-a formalno omogućio da glasa o ulasku Argentine u tu finansijsku organizaciju, piše agencija.

“Sergio, imam dobre vesti, pronašao sam prečicu. Upravni odbor se složio da toj banci doda Argentinu. To će biti objavljeno na avgustovskom sastanku u Južnoj Africi”, navodno je Rusef rekla Masi u sedištu banke u Šangaju, dodajući da je “to najbrži način da se ide ravno u avgust”.

Zajmodavca su osnovale zemlje članice BRIKS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – još 2014. godine. Pet ekonomija bloka čini više od 40% svetske populacije i gotovo četvrtinu globalnog BDP-a.

O predlogu o prijemu Argentine, koji podržava Brazil, raspravljaće se na sledećem sastanku guvernera NDB koji je zakazan za prvu sedmicu avgusta u Južnoj Africi.

Za Argentinu, članstvo u banci nudi mogućnost pristupa finansijskoj pomoći, navodi se u novinama. Kako bi ispunila uslove za ulazak, Argentina će morati da uplati doprinos u vrednosti od 250 miliona dolara u državnim obveznicama BRICS banci iz svog trezora.

Razgovori se vode u vreme kada NDB pregovara sa Saudijskom Arabijom o prijemu kraljevine kao desete članice BRICS banke.

NDB je pokrenut sa ciljem finansiranja infrastrukture i održivog razvoja u državama članicama i drugim ekonomijama u usponu. Takođe ima za cilj da pomogne državama članicama da smanje zavisnost od američkog dolara i evra. Multinacionalni zajmodavac nastavlja širiti svoj globalni doseg i već uključuje Bangladeš, Ujedinjene Arapske Emirate, Urugvaj i Egipat. Pozajmila je 33 milijarde dolara za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača.Izvor-foto:Logicno, Miso T. Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply