Društvo

Vranjanska jeftina pita sa prelivom od kiselog mleka sa belim lukom zvala se: Prazninka, Cicijanka, Sirotinjka, Ćelepurka, Lagarijka, Sama-sa

Tradicionalna vranjanska prazna pita samsa je jedna od poznatih specijaliteta ovog kraja. Nastala je, kako stoji u usmenim predanjima i veoma šturim istorijskim dokumentima, u tursko vreme. Davanjem zuluma i drugih obaveza nije bilo jaja, sira… a, brašna je u naćvama i karlicama bilo kao i svinjska mast koja je bila u izobilju jer je turci nisu uzimali. Kako je zapisano o čemu je često podsećao i prof dr Momčilo Zlatanović, a posenmo u crkvenim knjigama i narodnom predanju u Vladičinom Hanu, Surdulici, Bujanovcu.. ova jeftina pita se zvala: Prazninka, Cicijanka, Sirotinjka, Ćelepurka, Lagarijka, Sma-sa. Ovaj zadnji naziv ‘’Sama-sa’’ se najčešće spominjao I izgovarao, pa je tako i ostao u narodu ‘’Samsa’’.

Inače domaćice iz Vranja iz tih vremena prave samsu, tradicionlnu praznu pitu koja se preliva kiselim mlekom i belim lukom, a može u kiselo mleko da se ‘’razmuti’’ (doda) pavlaka, što je čini još ukusnijom i sočnijjom..

U originalnom receptu razvijaju se domaće kore, ali možete da koristite kupovne, samsa će biti jednako ukusna. Tako je i originalni recept malo korigovan i prilagođen i onima koji nisu tako vešti. Ako želite da napravite samsu koja je mnogo jednostavnija, onda u nastavku teksta pročitajte recept. Ova pita je poznata po aromatičnom prelivu, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete.

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 300 ml mlake vode
  • 25 g kvasca
  • 125 g masti
  • 7 kašika brašna
  • 1/2 kašičice soli

Za preliv:

  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • 3 čena belog luka

Priprema:

U posudi pomešajte mlaku vodu, pa izdrobite kvasac. Zatim dodajte mast koju ste istopili, a onda i brašno. Ako je smesa suviše retka dodajte još malo brašna.

Treba da bude kao za palačinke. Uzmite koru, pa je premažite dobijenom smesom i urolajte. Tako radite sve dok imate kora.

Možete i da ređate jednu na drugu. Ređajte u nauljenu tepsiju.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.

U drugoj posudi pomešajte pavlaku, jogurt i mleveni beli luk, pa 10 minuta pre kraja pečenja prelijte pitu i ostavite da se dopeče. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply