Kultura

OPET: Zašto Jovica ne peva tetka Stani

U Vranju će 2. I 3. Juna na Trgu Staniše Stošića biti održan festival vranjske gradske pesme „Oću da vi pojem vranjansko“ posvećen legendarnoj Stani Avramović Karamingi koja je stvorila i sačuvala od zaborava čuveni vranjski sevdah i kara-sevdah. I dok se priprema otvaranje koje počinje od 20 sati u sali Doma vojske, mnoge dobre poznavaoce vranjske pesme je iznenadilo, bar tako piše na oficijelnom plakatu, ne pojavljivanje legendarnog vranjskoj pesmopojca Jovice Stankovića Tatbita, koji je direktno, znači sa izvora, od ‘’tetka Stane’’ slušao i učio mnoge stare vranjanske pesme. Izmedju ostalog i one, koja je ona stvorila.                                                           

Sećam se kada je davne 1967. godine u hamamu održana ‘’Borina nedelja’’ domaćin (poslužitelj ićem i pićem) je bio Jovičin otac, legendarni kafedžija Dimitrije Mita Stanković Tatabit. Tada je Stana Avramović Karaminga poslednji put javno nastupila. Onda je mladi dečačić Jovica sa ‘’teta Stanom’’ otpevao nekoliko pesama uz blagoslov da ih lepo nauči, a još bolje čuva od zabiorava pevajući ih.Tako je i bilo.                                                             

Jovica Stanković sin Mite Tatabita se od tada pojavio u nekoliko desetina televizijskih emisija ondašnje Jugoslavije. Učestvovao na brojnim koncertima, pevao od Vardara pa do Triglava. Na Roštiljijadi u Leskovcu sa orkestrom višestrukog pobednika u Guči ‘’Milana i Božidara Nikolića Donje’’ pevao pred oko 30.000 posetilaca. Još nekoliko puta je pevao Jovica u Leskovcu pred više desetina hiljada posetilaca i uvek sa ponosom govorio o tetka Stani Avramović Karamingi. Svi su ga znali po tome. Sećam se kada je pre desetak i više godina u izlogu njegove fotografske radnje u centru Vranja ‘’osvanula’’ velika fotografija Stane Avramović Karaminge. Mnogi su se pitali koja je ova otmena i odvažna gospodja, a neki su se u radnji detaljno raspitivali o autorki čivene pesme ‘’Dimitrijo sine Mitre’’. Još mnogo toga je legendarni Jovica Stanković Tatabiti uradio za svoju ‘’tetka Stanu’’ i sada kada bi po svim prirodnim zakonima i merilima treba da bude tu i otpeva makar pola stiha – NEMA GA?!    

Categories: Kultura

Leave a Reply