Ekonomija

DRUGI PIŠU – Kuvala 100 sati bez prestanka za Guinnessovu knjigu rekorda: Napravila više od 100 obroka

Nigerijska kuvarica Hilda Efiong Basi postala je nacionalna senzacija nakon što je kuvala bez prestanka 100 sati, u pokušaju da postavi svetski rekord. Počela je da kuva u četvrtak i nastavila do ponedeljka, kreirajući više od 55 recepata i više od 100 obroka dizajniranih da prikažu najbolje od nigerijske kuhinje u maratonskoj brzini. Komitet za Ginisov svetski rekord tek treba da potvrdi da su svi njihovi kriterijumi ispunjeni i da li će Besi postati rekorder.

Rekord koji je trebalo pobediti (oboriti), 87 sati i 45 minuta, postavila je 2019. indijska kuvarica Lata Tondon koja je poslala poruku podrške Besi tokom njenog pokušaja. Besi je rekla za CNN da je bila motivisana da ovo ostvari jer želi da stavi nigerijsku hranu na mapu prepoznatljivih kuhinja sveta.“Nigerijska kuhinja je najbolja tamo. Što se više recepata propagira, to će više ljudi biti voljno da ih isproba. Nigerijska hrana je takva hrana za udobnost”, dodala je ona. Uprkos nedostatku sna tokom svog kuvanja u Lagosu, Besi je ostala raspoložena i primećena je kako pleše i maše svojim obožavaocima koji su je u gomili podržavali. Jedan čovek, Uduak Obong, rekao je za “CNN” da je putovao autobusom tokom noći, prešavši stotine kilometara da bi stigao na mesto događaja u Lagosu.“Vozio sam 12 sati da bih bio ovde da bih podržao svoju sestru, prijatelja. Ona je jednostavno neverovatna”, rekao je. “Ona otvara vrata afričkom tržištu hrane i pokazuje svoj omladini da ako možete nešto da sanjate, možete to i ostvariti”, rekao je glumac i zvezda Nolivuda, Damilola Ogunsi.

Poznate ličnosti, uključujući muzičarku Tivu Sevidž i lokalne političare, posetile su Basi tokom kuhanja. Kako prenosi Telegraf, Basi je rekla da je zamalo odustala prvog dana, ali je nakon što je nadmašila prethodni rekord odlučila da cilja na 100 sati. “Prvi dan je bio najteži. Bila sam spremna da odustanem posle šestog sata. Osećam se kao da se dogodilo čudo i nekako sam došla do ovoga. Podrška je bila neverovatna”, rekla je ona. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani, FAT

Categories: Ekonomija

Leave a Reply