Sport

I TOGA IMA U FUDBALU: Sudija isključio svog pomoćnika, ovaj mu zvao policiju

Zna na utakmica nižih fudbalskih liga u Hrvatskoj biti itekako zanimljivo.

Nemalo puta sudije su bežale kući kroz polja kukuruza i preko oranica, navijači su na igralište dolazili s vilama i lopatama, neki čak i sa zoljom, a nedavno je u Čepinu domaći trener ostao bez komada prsta jer mu ga je čovek sa suparničke klupe – odgrizao.

Nova doza seoske fudbalske zabave dogodila se ovoga vikenda na utakmici 27. kola NS Našice, u Budimcima, gde je domaći Dinamo dočekao Lađansku.

Bio je to derbi starih rivala i poznanika, Dinamo je treći na tabeli, Lađanska iza njih, znalo se da će biti malo povišenih tenzija, no ovaj put u glavnim ulogama nisu bili igrači, ni nebrijani navijači, pa ni ljudi s klupe oba kluba.

Show su napravile sudije, a igrači su sa strane mogli samo gledati cirkus koji je usledio nakon crvenog kartona. Kartona sudiji, piše Glas Slavonije.

Na ligama ovog ranga, zbog nedostatka sudijskog kadra, često bude delegiran samo jedan (glavni sudija), pa jednoga pomoćnog iz svojih redova izabere domaćin, a jednoga gost. Te linijske sudije izabrani iz gledališta uglavnom iz sedmica u sedmicu odrađuju tu dužnost.

Ovaj put glavni sudija utakmice Zdenko Kerovec iz Vukojevaca nije bio zadovoljan svojim “mahačem” Antunom Bičanićem iz domaćih redova, koji je ulazio u verbalni konflikt s ljudima s gostujuće klupe, pa mu je dodelio crveni karton. U izveštaju delegata Ivana Keglevića piše da je glavni sudija u 83. minuti udaljio iz igre Bičanića jer je procenio da ne može obavljati tu dužnost zbog pristranosti. Nije to takav prvi slučaj pa da glavni sudija pošalje van terena svog pomagača, ali nije to sve što se događalo u nedjeljno popodne u Budimcima.

Kako piše Glas Slavonije, pomoćni sudija nije bio zadovoljan isključenjem, bilo je povika zbog odluke glavnog, a onda je pozvao policiju. U domaćim redovima bila je priča da je zvao policiju s namerom da prijavi glavnog sudiju Keroveca jer sudi u alkoholiziranom stanju. Pomoćni sudija zna da pod delovanjem alkohola ne smeš na teren, uostalom, u članu 4. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima piše kako se protivpravnim ponašanjem smatra “pokušaj ulaska, dolaska i boravka na prostoru sportskog objekta iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog vazduha”.

Plavci su doista stigli na igralište u Budimce, ali iz PP-a Našice kažu da nisu imali prijavu zbog alkohola, nego mogućeg nereda nakon utakmice. Tako stoji i u izvještaju delegata utakmice:

– Antun Bičanić je zbog mogućih tenzija pozvao policiju koja je na kraju utakmice i došla te procenila da nema potrebe za intervencijom. Policija, znači, nije imala posla, a niti je Zdenko Kerovec morao duvati alkotest, iako je njegov isključeni pomoćnik sumnjao da je popio koju više.

Utakmica je završila nerešeno 1:1, no rezultat je ostao u seni svega onoga što se događalo na terenu.

U bh. fudbalu smo videli svašta, ali ovakav slučaj nije zabeležen… Samo nam još ovo fali. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Sport

Leave a Reply