Ekonomija

SAVET: Umesto aspirina uzmite šaku trešanja

U vinogradima, baštama, voćnjacima i okućnicama do skora smo mogli videti trešnjine cvetove, a već krajem maja I početkom juna možemo očekivati plodove. Trešnja je izvrsno voće u kojem možemo naći vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum, i gvoždje.

Znamo već da je vitamin C odličan za opšti imunitet organizma, dok je folna kiselina dobra za srce i krvotok. Kalcijum jača naše kosti, a gvoždje daje bolju krvnu sliku.

Ipak, pored nabrojanih materija, u trešnji nalazimo i takozvani antocijanidin. Već davnih 50-ih godina, par nemačkih naučnika je dokazalo kako trešnje povoljno deluju na zdravlje čoveka, odnosno da one smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale. Što je plod trešnje tamnije boje, to je trešnja zdravija za ljudski organizam. Veruje se kako ovo mirisno voće može da ublaži bolove i da šaka ovih plodova ima bolje delovanje od jednog aspirina.

Antocijanidini imaju i dobro kozmetičko delovanje. Oni jačaju vezivno tkivo, i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime iz tkiva, koji kožu čine starom i naboranom. Takodje, trešnja je dobra i u borbi protiv celulita.

Pomoću zaštitnih kiselina, i voćnog šećera koje možemo pronaći u trešnjama, one podstiču rad stomaka, creva i gušterače, što se na kraju pozitivno odražava na opštu probavu. Trešnje sprečavaju i nastanak karijesa. Zbog bakterioloških supstanci koje sadrže, trešnje su odlične u sprečavanju karijesa na zubima, i problema sa desnima.

Možda niste znali ali protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala se preporučuje čaj od peteljki trešanja. Potrebno je skuvati šaku peteljki u jednoj litri vode dve minute, od trenutka kada voda proključa. Ostavite čaj da malo odstoji, i nezaslađenog ga pijte tokom dana u manjim gutljajima.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply