Društvo

U Svetim Arhangelima proslavljena Lazareva subota

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena danas se proslavlja jedna od manastirskih slava, Lazareva subota. U manastiru se nalazi paraklis posvećen svetom Lazaru četvorodnevnom, i zbog toga se današnji praznik svake godine svečano proslavlja. Paraklis je nastao nakon povratka monaha u manastir, prvi put posle paljenja konaka 17. marta 2004. godine, i simbolično je posvećen vaskrsenju Lazarevom.

Svetu liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluživanje više sveštenika i sveštenomonaha, a prisustvovao je veliki broj vernika iz različitih krajeva Srbije i Crne Gore. Za pevnicom su bili prizrenski bogoslovi.

Vladika Teodosije čestitao je današnji praznik i slavu našeg igumana Mihajla.

Vladika je u besedi na kraju liturgije rekao da današnje Vaskrsenje Lazarevo nama daje nadu za život večni.

“I mi smo deca Božija po obećanju, po crkvi Božijoj, deca Avramova. Današnje Vaskrsenje Lazarevo nama daje nadu i uverenje da ćemo i mi vaskrsnuti za život večni. Oni koji su slavili Boga, služili Bogu u ovom životu oni Vaskrsavaju na radost i biće u društvo svih Svetih na nebu, a oni koji nisu hteli da čuju reč Božiju ovde na zemlji, neće biti sposobni da budu pričesnici večne radosti ni na nebu”, rekao je Vladika Teodosije u besedi.

Nakon liturgije pripremljen je ručak za sve prisutne goste, dok su najlepše izvorne pesme izvodili prizrenski bogoslovi zajedno sa Pavlinom Radovanović iz Orahovca.

U manastiru Svetih Arhangela danas je održana i izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Izložbu su organizovali Arhiv Kosova i Metohije, društvo prijatelja manastira Sv. Arhangeli kod Prizrena i Dom kulture Gračanica.  (Foto Radio Goraždevac)KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply