Društvo

U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održana večernja služba povodom Vrbice: Krenula i litija

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održana je večernja služba nakon koje je krenula i tradicionalna litija, a povodom Lazareve Subote, odnosno Vrbice – dana je dečje radosti.

Tom prilikom protojerej-stavrofor Gojko Perović podsetio je da smo se ovih nedelja postom i molitvom pripremali za Hristovo Vaskrsenje kao i kroz razna odricanja, povećanu molitvu, ispovest – ne bi li se očistili i što više ličili na onakve, kakve nas je Bog zamislio.

Otac Gojko Perović je pojasnio da nam ne treba ni sveštenik, ni doktor, ni psiholog – da bi osetili iznutra da nismo onakavi, kakvi bi trebalo da budemo.

Vrbica – Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih posle četvorodnevnog prebivanja u grobu. Ovaj praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka. Posle vaskrsenja, Lazar je bio Episkop na Kipru. Na Lazarevu subotu praznuje se posebano i vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bralo se olistalo pruće od vrbe. Lazareva subota, odnosno Vrbica, dan je dečje radosti, prenosi Dan.

Categories: Društvo

Leave a Reply