Ekonomija

Na blokadu puta u Ravnom Gaju došlo i oko 100 proizvodjača iz Mačve i Kruševca

Nezadovoljnim proizvodjačima mleka koji danas od 10 časova drže u blokadi put Kragujevac-Čačak i Kragujevac-Kraljevo, kod Ravnog Gaja, oko podneva se pridružilo oko 100 proizvodjača iz Mačve i Kruševca. Formirala se duga kolona kamiona i drugih vozila iz pravca Čačka odnosno Knića ka Kragujevcu. S druge strane, vozila iz pravca Kragujevca i Kraljeva se preusmeravaju na alternativne puteve, pa nema zadržavanja kod Ravnog Gaja. Kako je rekao predsednik Udružnja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević, na blokadi su sada pored Šumadinaca i poljoprivrednici iz Udruženja proizvodjača mleka Mačve i iz Udruženja odgajivača goveda Kruševac.

Proizvodjači mleka traže hitan sastanak sa predsednikom države, predstavnicima Vlade i Ministarstva poljoprivrede.

Palamarević je rekao da je današnja blokada upozorenje, a ako do tog sastanka ne dodje do Velikog petka, 14. aprila, proizvodjači će doći u Beograd.

On je rekao da su od Ministarstva tražili zaštitnu cenu za proizvodjače do 100 litara mleka od 65 dinara, ali da nema odgovora nadležnih.

Ukazao je i na pad otkupne cene kao i da ima proizvodjača koji su pristali na cenu od 30 dinara po litru, a to je cena sa kojom je apsolutno nemoguće hranjenje i gajenje stoke.

„Takodje imamo veliki problem sa kašnjenjem plaćanja mlekara od 15 dana do dva meseca“, rekao je Palamarević i dodao da zbog toga oni ne mogu da udju u setvu, ne mogu da kupe repromaterijal, djubre, seme i hemiju za setvu.

Palamarević je rekao da stočari traže da država donese petogodišnji nacionalni plan razvoja i zaštite poljoprivrede.

Proizvodjač iz Gruže Srećko Ranković je rekao novinarima da je ranije na sastanku sa resornom ministarkom dogovoreno povećanje premije na 15 dinara, iako su oni predlagali 20 dinara kao i garantovanu otkupnu cenu mleka.

“Ako se ovaj problem ne reši, doći će do velikog pada stočnog fonda”, rekao je Ranković i izrazio uverenje da je problem moguće rešiti.

On je upozorio da je do problema došlo i kada je odobren uvoz mleka, neograničeno, a bio je zabranjen izvoz mleka i ratarskih kultura.

“Uradjena je veoma loša procena, neko za to zaista mora da odgovara, jer je ovo sistemski uništavanje kako ratarstva tako i stočarstva”, rekao je Ranković. Udruženje odgajivača goveda Centralne Srbije zalaže se za sprovođenje petogodišnje Nacionalne strategije za razvoj poljoprivrede kako bi se dala prednost domaćim proizvođačima na tržištu. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply