Kultura

LESKOVAC: Otvorena izložba ‘’Arheologija Balkana u fokusu’’

U Narodnom muzeju danas je otvorena izložba ‘’Arheologija Balkana u fokusu’’.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je danas prijem za amabasadora Austrije u Srbiji, Kristijana Ebnera, koji je istakao veoma važnu saradnju u oblasti kulture, ali i nameru da se intenziviraju ekonomski odnosi.
,,Težimo da neprekidno unapređujemo saradnju sa uspešnim evropskim zemljama, na privrednoj, ekonomskoj, sociološkoj, turističkoj, kulturnoj osnovi. U tom kontekstu nam je i saradnja sa Austrijom vrlo dragocena.” kazao je gradonačelnik Cvetanović i napomenuo da imamo izuzetno pozitivna iskustva sa austrijskom kompanijom PVV, kojoj je preko javno-privatnog partnerstva poverena delatnost zbrinjavanja i kompletnog tretmana otpada na teritoriji grada Leskovca, a koja više od 15 godina uspešno posluje u našoj zemlji i našem gradu.

Novoimenovani ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner je izrazio zahvalnost na dobrodošlici.

Ambasador Austrije Kristijan Ebner je istakao ovom prilikom da mnogo Srba živi u Austriji, naročito u Beču, i dobro su integrisani u austrijsko društvo. Kako je istakao, bez njihovog doprinosa, Beč ne bi bio onakvim kakvim ga poznajemo. Ono što bi želeo u budućnosti je razvoj ekonomske saradnje i dolazak austrijskih investitora.

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević istakao je ovom prilikom da je izložba „Arheologija Balkanu u fokusu“ plod petogodišnje saradnje sa Vladom Austrije.

Barbara Horejš, naučni direktor Arheološkog instituta Austrije naglasila je da saradnja sa našim muzejom u fokus stavila tradiciju i kulturu ovog dela Balkana i da će se ona nastaviti.

Viši kustos Narodnog muzeja Vladimir Stevanović zahvalio je na sradnji Vladi Austrije, a posebno ambasadoru.

Ova piostavka iz doba neolita veoma je značajna za nauku, kazao je ambasador Ebner.

Postavka kao plod saradnje sa Vladom Austrije podržana je i od relevantnih institucija Evropske unije.

Kristijan Ebner imao je  priliku da pogleda i deo stalne postavke Narodnog muzeja u Leskovcu: izložbu „Leskovac – Srpski Mančester (1878 – 1941) i taktilnu izložbu „Dodirni prošlost“, namenjenu osobama oštećenog vida.

Categories: Kultura

Leave a Reply