Društvo

SAZNAJEMO: Fon der Lajenova kandidat za šefa NATO saveza?

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kandidovaće se za novog generalnog sekretara NATO-a, bez obzira što joj mandat ističe tek sledeće godine, prenosi list „San“.

Diplomatski izvori tvrde da su brojne zemlje članice NATO-a predložile da ona preuzme alijansu ovog oktobra, navodi britanski tabloid. Lajen, koja je bivša nemačka ministarka odbrane, vodiće tešku borbu za mesto naslednika Jensa Stoltenberga na mestu šefa NATO-a, koji bi trebalo bi da se povuče kasnije ove godine, nakon što mu je mandat produžen zbog sukoba u Ukrajini. Za ovu poziciju nema formalnih izbora, već 30-člani zapadni vojni savez konsenzusom bira novog lidera, a SAD, iako vode glavnu reč u ovom izboru, obično ne postavljaju kandidata, jer američki general tradicionalno obavlja dužnost vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, navodi britanski list.

Izvori iz Velike Britanije saopštili su da će London verovatno staviti veto na izbor Ursule fon der Lajen, navodeći kao razlog njen slab učinak na čelu nemačkih oružanih snaga.

Britanski ministar odbrane Ben Volas takođe želi ovu funkciju, kako bi postao prvi generalni sekretar NATO-a iz Britanije u poslednjih 20 godina, a premijer Riši Sunak formalno podržava njegovu kandidaturu.

Premijerka Estonije Kaja Kalas takođe se spominje kao mogući kandidat za mesto šefa NATO saveza, ali je ona poručila da samu sebe isključuje zbog pretnje Rusije na granicama njene zemlje.

Kanadska ministarka finansija Kristija Friland, koja je pola Ukrajinka, takođe je u igri za naslednika Jensa Stoltenberga, ali izvor iz NATO-a sugeriše da je malo verovatno da će ona dobiti posao zbog neuspeha Kanade da ispuni cilj Alijanse i izdvoji dva odsto BDP-a na odbranu, prenosi „San“.

Categories: Društvo

Leave a Reply