Društvo

AKTUELNO – Mitropolija: Đukanović vodi anticrkvenu kampanju, izađite na izbore

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve ocenila je danas da kandidat DPS u drugom krugu predsedničkih izbora i aktuelni predsednik Milo Đukanović vodi „otvorenu anticrkvenu kampanju“ i pozvala građane da izađu na drugi krug predsedničkih izbora i pokažu da je politika podela prevaziđena.

„Krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vjernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podjele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima“, ističe se u saopštenju.

Kaže se i da njegovi nastupi kao i „govori njegovih promotera“ Srpsku Pravoslavnu Crkvu i dalje označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a dodaje se, „očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve“.

Ističe se da se to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva.

„Zato ponavljamo naš nedavni poziv vernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve“, stoji u saopštenju Mitropolije.

Categories: Društvo

Leave a Reply