Društvo

Mitropolit Joanikije: Bezbožna vlast u Ukrajini hoće da otme jednu od najvećih svetinja u pravoslavlju

Na praznik kada SPC proslavlja Svetog Aleksija, čovjeka Božijeg, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom predstojao Svetom arhijerejskom liturgijom pređeosvećenih darova u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nakon zaamvone molitve, Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije je sa sveštenstvom, monaštvom i sabranim narodom Božijim odslužio moleban, molitvu za stradalnu Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu na čelu sa Mitropolitom Onufrijem, kao i za sveštenstvo, monaštvo, sve svetinje, Kijevo-pečersku lavru i sav stradalni narod u Ukrajini.

Nakon odsluženog molebana, pročitane molitve, besjedio je Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije. Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

Na kraju ove svete službe na ovom našem bratskom sabranju, u ovome svetom hramu pomolismo se časni oci, draga braćo i sestre za spasenje Kijevo-pečerske lavre i ostalih velikih svetinja u blagoslovenoj Ukrajini, koje nažalost otuđena od Boga i obezbožena vlast hoće da oduzme od Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Pomolismo se za blaženjejšega predstojatelja Ukrajinske Pravoslavne Crkve Mitropolita Onufrija, za cijelu njegovu stradajuću jerarhiju i za sveštenstvo njihovo koji godinama a naročito u ove svete i velike dane izlaze na Golgotu Hristovu i zajedno sa Hristom trpe poniženja i klevete i pritiske. Ali Gospod, Majka Božija i svi sveti, cijela Crkva Božija je sa njima. Inače ne bismo mogli da objasnimo otkuda im ovolika snaga da ovaj pritisak izdrže.

Velika svetinja Kijevo-pečerska lavra je prepuna moštiju, svetih Božijih ugodnika. Preko 120 svetih kivota, svetitelja i ugodnika Božijih se čuva pod svodovima u Kijevo-pečerskim pešterama. Vidimo da bezbožna vlast hoće da otme tu znamenitu svetinju koja je ponos cijeloga pravoslavlja, koja je jedna od najvećih svetinja pod kapom nebeskom. Usudio bih se da kažem, poslije Hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, najveća svetinja u cijelom Pravoslavlju. Makar je ja tako doživljavam.

O čemu se radi? O tome da se ta svetinja koja je stub cijeloga pravoslavlja, a naročito izvornog pravoslavlja u Ukrajini, da se ona preda lažnoj crkvi i pseudo-religijskim družinama, da se na takav način počne zatirati pravoslavna vjera u Ukrajini. Očigledno da se o tome radi. Inače, ako bi se radilo o poštovanju vjere i o slobodi vjere, nikome ne bi palo na pamet da posegne za takvim zlim činom i zlim postupkom koji je zlokoban, ponajviše za raspeti narod u Ukrajini. Ali, imamo stub vjere pravoslavne, Mitropolita Onufrija i arhijereje koji su njegova braća i saslužitelji Ukrajinske Pravoslavne Crkve, sveštenstvo i monaštvo koje je pod najvećim pritiscima ostalo vjerno Kijevo-Pečerskoj Lavri i ostalim svetinjama Ukrajine i bezbrojnim mučenicima koji su za vjeru postradali kroz vjekove.

Hvala Bogu, vidimo da vjerujući narod radi ono što smo mi gledali ovdje. A vjerujte, kakav je njihov položaj, sva naša borba ovdje za svetinje i za vjeru pravoslavnu, izgleda kao blijeda slika prema onome što oni danas trpe i kako se oni danas bore. Narod svojim tijelima štiti kivote svetih i sveštenstvo i svoju Kijevo-pečersku lavru.

Mi smo se pomolili da Gospod izlije svoju blagodat i svoju milost, prije svega na Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, na njenu jerarhiju, na njeno sveštenstvo i na cijeli blagovjerni narod, ali, isto tako da Gospod izlije svoju milost, svoje prosvjetljenje na cijeli narod blagoslovene Ukrajine, ne zaboravljajući braću koja stradaju.

Zato vas molim, draga braćo i sestre, da se svi vi u svojim ličnim molitvama molite za Mitropolita Onufrija i za stradalnu jerarhiju i njegov raspeti narod u Ukrajini ovih dana. Da ih Gospod obasja svojom milošću i svjetlošću svoga Krsta i svoga Vaskrsenja. Neka Bog sačuva Kijevo-pečersku lavru i Mitropolita Onufrija i sve monahe, profesore, studente, tu žižu pravoslavlja koja obasjava cijelu vaseljenu svojom svetošću i svojim blagoslovima osnažuje. Amin, Bože daj!”, poručio je Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply