Hronika

Na današnji dan oboren „nevidljivi“ F-117 A

Na današnji dan pre 24 godine tokom Nato zločinačke agresije i bombardovanja Srbije Vojska SRJ oborila je američki lovac bombarder F-117A koji je važio za „neoboriv“ i „nevidljiv“ za radare. Stelt avion, ponos američke avijacije, koji je učestvovao u NATO zločinačkom bombardovanju SRJ, oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane. Oko 20 sati i četrdeset minuta na modifikovanom radaru ruskog raketnog sistema S-125 (neva), uočena meta, a samo jedan minut kasnije avion je pogođen iznad vojvođanskog sela, nedaleko od Rume.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa „neva“, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Pilota su evakuisale američke snage. F-117 A je opremljen sa dva „dženeral elektrik F 404“ turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni panel u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po namjeni – lovca, koji je, od 1982. do 1990. godine, proizvodila američka kompanija „Lokid“, bila je 45 miliona dolara. Avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 metara, s rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha.

F-117 A je pre agresije na Jugoslaviju korišćen u američkoj invaziji Paname 1989. godine i u Zalivskom ratu dve godine kasnije.

Categories: Hronika

Leave a Reply