Ekonomija

DRUGI PIŠU: Ukrajinski izvoz piletine (peradi) preplavio EU

Zemlje EU-a suočene su s nekontrolisanim protokom jaja i piletine koji dolaze iz Ukrajine, prema rečima predsednika poljskog Saveza uzgajivača pilića Pavela Podstavke, kako prenosi poljska novinska agencija PAP. Tokom prvih osam nedelja ove godine, ukrajinski proizvođači prodali su 32.300 tona rashlađenih proizvoda piletine u bloku, što je porast od 94% u poredjenju s istim razdobljem pre godinu dana. Izvoz smrznute piletine skočio je 171,6 posto na 16.660 tona. U međuvremenu je prodaja jaja porasla za 1370% na 4457 tona. Podstavka je pripisao neviđeni skok odluci EU, koja se odnosila na privremeno ukidanje carina i kvota na robu ukrajinskih proizvođača.

Rekao je da ukrajinski proizvođači imaju koristi od niskih troškova zbog nepostojanja trgovinskih barijera, kao i nedostatka EU standarda za proizvodnju u Ukrajini.

Prošlog maja, Evropska komisija je privremeno uklonila sve preostale carine i zahteve kvota za ukrajinski izvoz u pokušaju pomaganja ratom razorenoj naciji.

Taj potez uključivao je suspenziju uvoznih carina na industrijske proizvode i ukidanje svih carinskih kvota za poljoprivredne proizvode i antidampinških carina. Blok je također prestao primenjivati sastav ulaznih cena za voće i povrće.Izvor-foto: Logicno, Sasa F.Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply