Društvo

NAŠ UGAO: Biber je riznica zdravlja

Crni biber je začin karakteristične arome koji upotpunjuje mnoga jela. Međutim, on je mnogo više od obaveznog sastojka pikantnih djakonija. Ovaj začin je prava riznica zdravlja.

Evo kako biber utiče na vaš organizam

1. Povećava apsorpciju hranljivih materija

Sastojak piperin koji se nalazi u biberu povećava apsorpciju vitamina A i C, selena, beta-karotena i drugih lekovitih materija i tako popravlja opšte zdravlje.

2. Popravlja varenje

Biber stimuliše receptore za čulo ukusa i povećava lučenje hlorovodonične kiseline u želucu, samim tim utiče povoljno i na varenje. Zanimljivo, većina problema s varenjem nastaje zbog smanjenog a ne povećanog lučenja želudačne kiseline. Pored toga, biber ima i antibakterijaska svojstva koja deluju preventivno na pojavu crevnih oboljenja uzrokovanih bakterijama.

3. Stimuliše apetit

Pored toga što jelima poboljšava ukus i podstiče varenje, biber deluje i kao stimulans kada je apetit u pitanju. Zbog toga je ovaj začin odličan prirodan lek za osobe koje imaju loš apetit.

4. Pomaže u mršavljenju

I pored toga što stimuliše apetit, biber vam takođe može pomoći da smršate. U omotaču zrna bibiera se nalaze fitonutrijenti koji pomažu razgradnju masnoće. Naučna studija koja je sprovedena 2010. godine na miševima je pokazala da biber sprečava akumulaciju masti. Time što ubrzava metabolizam, ovaj začin vam može pomoći da sagorite više kalorija. S obzirom da je diuretik i diaforetik, biber podstiče izbacivanje toksina iz organizma.

5. Pomaže u oslobađanju gasova

Crni biber pomaže organizmu da se oslobodi gasova i deluje preventivno na pojavu novih. ukoliko ste skloni gasovima, jelima umesto papričice dodajte crni biber. Ako imate probleme s varenjem i težinom u stomaku, popijte šolju čaja kojem ste dodali četvrtinu kašičice crnog bibera i četvrtinu kašičice kumina u prahu.

6. Eliminiše zapušenost nosa

S obzirom da ima antimikrobna svojstva, biber se nalazi u mnogim lekovima protiv kašlja i prehlada.  Ukoliko vas muče zapušen nos i kašalj, pijte tri puta na dan čašu mlake vode kojoj ste dodali kašičicu bibera u prahu.

7. Umanjuje tegobe usljed artritisa

Piperin je zbog svojih antiupalnih svojstava veoma koristan u ublažavanju bolova uzrokovanih artritisom. Ovaj začin i cirkulaciju i deluje preventivno na upalu zglobova koja može da nastane zbog lošeg protoka krvi.

8. Djeluje preventivno na pojavu raka i drugih oboljenja

Crni biber sadrži antioksidanse koji posebnu deluju preventivno na pojavu raka debelog crijeva i dojke. Pored toga, polifenoli koji se nalaze u ovom začinu regulišu pritisak, deluju preventivno na dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.

9. Prirodni antidepresiv

Crni biber podstiče lučenje serotonina i time popravlja raspoloženje. Štaviše, piperin iz bibera povećava nivo beta-endorfina u mozgu, koji djeluju kao prirodni antidepresivi, popravljaju raspoloženje i smanjuju osećaj bola.

10. Štiti zdravlje desni i zuba

S obzirom da umanjuje osjećaj bola i upale, biber može da reši probleme kao što su loš zadah i upala desni. Pomešajte malo soli, biber i vode i tom pastom masirajte desni.

Categories: Društvo

Leave a Reply