Ekonomija

DRUGI PIŠU: EU optužena za vođenje ”rata hranom”

Bruxelles pokušava da promeni zapadne “dijetetske vrednosti” proglašavajući insekte (skakavce) prikladnima za ljudsku prehranu, rekao je poljski zvaničnik. EU vodi “rat hranom” s ciljem potkopavanja tradicionalnih zapadnjačkih prehrambenih navika, prema zameniku poljskog ministra poljoprivrede Krzysztofu Cieciori. Primedbe su usledile nakon što je Evropska komisija u oktobru odobrila korišćenje kućnih cvrčaka u hrani. Gostujući u petak na poljskom Radio Lodzu, Cieciora je ustvrdio da zvaničnici EU-a “pokušavaju promeniti trendove” i utvrdio da njihova nedavna odluka predstavlja “bitku” i “rat hranom”.

“Preokretanje prehrambenih vrednosti na Zapadu postaje ozbiljan element rasprave”, insistirao je Cieciora, koji je također predvideo agresivnu kampanju za promovisanje novouvedenih sastojaka širom bloka.

Prema ministrovim rečima, Varšava ne pristaje “na te alternative niti da nam EU govori šta i koliko trebamo jesti”. Dok poljska vlada ne planira zabraniti hranu napravljenu od skakavaca (ineskata), odlučna je “zaštititi tradicionalne prehrambene vrednosti i slobodu izbora”, objasnio je Cieciora.

U oktobru je izvršna vlast EU-a službeno dopustila prehrambenim kompanijama da koriste delomično odmašćene i u prahu kućne cvrčke, kao i ličinke crva brašnara Alphitobius diaperinus za ljudsku ishranu.

Komisija je citirala naučno mišljenje Evropske agencije za sigurnost hrane, koja je u septembru 2021. zaključila da su “smrznute i sušene formulacije od cvrčaka iz cele kuće” “sigurne prema predloženim upotrebama i načinima upotrebe”. Vlasti EU takođe su uspostavile proceduru za pripremu insekata, pri čemu odrasli cvrčci prvo moraju proći 24-satno razdoblje gladovanja kako bi “odbacili sadržaj creva”. Zatim se zamrzavaju, peru, termički obrađuju, iz njih se izdvaja ulje i melju u prah.

Nakon završetka ovih faza, dobiveni prah se može koristiti u pšeničnim pločicama, keksima, pizzama, proizvodima na bazi testenine i sirutki u prahu, pod uslovom da su prikladno označeni.

Prošlog meseca vlasnik lanca restorana u talijanskom gradu Torinu rekao je novinarima da planira prodavati vekne hleba obogaćene prahom od cvrčaka. Druga talijanska kompanija već proizvodi krekere od istog sastojka. Dok su skakavci deo tradicionalne kuhinje u nekim azijskim zemljama, njihova upotreba kao hrane još uvek je relativno nova u Evropi. Zagovornici hvale skakavce kao pristupačan izvor životinjskih belančevina, čija proizvodnja podrazumeva daleko nižu vrednost emisije stakleničkih plinova u poredjenju s tradicionalnim uzgojem goveda.Izvor-fotoČ Logicno, Sasa F. Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply