Društvo

Pomen i sećanje na nevine žrtve u Drakuliću

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni venci i cveće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete, koje su ustaše pre 81 godine zverski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

U ime institucija Republike Srpske venac su položili predsednik Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH general Dragan Vuković. Venac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić. Cveće su položili ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentranoj skupštini BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluke, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te komandant odbrane Košara pukovnik Ljubinko Đurković. Polaganju venaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem.

Obeležavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete. Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

Autor-foto: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply