Ekonomija

U ponedeljak počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

U ponedeljak, 16. januara, nakon pauze zbog korone, u švajcarski Davos se vraća Svetski ekonomski forum ( WEF), na kome će učestvovati 2700 osoba iz 130 zemalja.

Poznato je da su svoje učešće prijavili 52 predsednika države ili predsednika vlade, među kojima predsednici Nemačke, Poljske, Španije, Finske, Holandije, Srbije i nekolicine drugih zemalja. Na forumu  će učestvovati i generalni sekretar OUN Antonio Guterres, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, te predstavnici najviših institucija EU.

Tema petodnevnog foruma biće “Kooperacija država u fragmentiranom svetu“, ali je zanimljivo da neke velike sile, poput SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine neće imati predstavnike na najvišem nivou. Rusiji nije dozvoljeno učešće na WEF-u.Svi oni koji će pratiti WEF, a nisu u zvaničnim delegacijama, poput novinara i privrednika, moraće skupo platiti privatni smeštaj. Tako u stanu za tri osobe smeštaj, koji uobičajeno košta oko 500 KM dnevno, u vreme foruma će koštati oko pet hiljada KM dnevno. Naravno, svi hoteli u turističkom Davosu su zauzeti za učesnike foruma. Z.H. (NovaSloboda)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply