Kultura

Vlasotinčani ne zaboravljaju profesora Đuru Stevanovića

Okupljanje u vlasotinačkoj biblioteci prijatelja i poštovalaca nedavno preminulog profesora dr Đure Stevanovića imalo je za prevashodni cilj da pokaže da sećanja na njega nisu nestala, da je još živo poštovanje njegovog lika i dela, da planovi i ideje koje je on imao i te kako zavređuju pažnju, da akcije koje je pokrenuo imaju sledbenike i nastavljače. Pridošli sa raznih strana, od Novog Sada i Šapca od Zaječara i Vranja, oni su sebi postavili zadatak da odrede kojim putem i na koje načine nastaviti ono što je profesor Đura utemeljio. Ovde se pre svega misli na Vlasinske susrete, koje je neko od govornika nazvao brendom Vlasotinca koji se ne sme ugasiti. Tu je i briga za uređenje Doma u Dejanu i njegovo korišćenje kao opšteg seoskog dobra, a kod izdavaštva moramo pomenuti nedavno izašle „Dejanske sveske“, čiji prvi broj, mada ga je osmislio, profesor Đura nije i doživeo. Dve knjige čije je štampanje profesor inicirao, ali, nažalost, nije dočekao. Zato smo smatrali svojom obavezom da ih dovršimo i odštampamo. Jedna je ‘Iz arhiva Vlasinskih susreta’, a druga ‘Dejanske sveske – rekao je Srba Takić, direktor vlasotinačke biblioteke.
O ovim knjigama, koje su podeljene svim prisutnim gostima, a mnogi od njih imaju svoje priloge u njima, govorili su priređivači: Dragomir Đorđević Brka i Dimitrije Bukvić.
Osim predstavljanja ova dva izdanja, skup je imao za temu da odredi kojim putem ići dalje kada su u pitanju Vlasinski susreti, ali i aktivnosti Udruženje Dejanaca, kao i da ukaže na neophodnost sećanja na profesora Đuru Stevanovića. Sednicu su vodili Aleksandar Kocić, predsednik Udruženja Dejanaca i Vladan Vučić, predsednik Inicijativnog odbora za formiranje Udruženja prijatelja Vlasinskih susreta.

Categories: Kultura

Leave a Reply