Društvo

Na današnji dan rođen je Sveti Vasilije Ostroški

Na današnji dan 1610. od majke Ane-Anastasije i oca Petra, rođen je dečak po imenu Stojan. Dječak koji je u monaštvu dobio ime Vasilije i koji do dana današnjeg ne prestaje da štiti svoj narod od raznih pošasti koje su se okomile na njega zadnjih par vekova.

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj.

Njegova majka Ana, koja se isto poštuje kao svetiteljka, od straha da Turci ne odvedu malog Stojana, šalje ga kod strica u manastir Zavalu.

Kada je odrastao, Stojan je otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio.

Kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.

Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdošu i odatle utvrđivao u Pravoslavlju svoje vernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gdje je nastavio svoj podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vernike.

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne i celebne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. U njihovu moć iscelenja i utjehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani. U Ostrogu se svake godine na Trojčina dne održava veliki narodni sabor.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, po gregorijanskom kalendaru (29. aprila, po julijanskom)

Tropar Svetom Vasiliju Ostroškom – glas 4.

Od mladosti svoje svega sebe Gospodu si predao, život provodeći u molitvama, trudu i postovima oče Bogonosni. Obrazac vrlina bio si svom duhovnom stadu. Stoga Bog videći tvoju dobru volju postavlja te svojoj Crkvi za pastira i vrlog arhijereja, a po prestavljenju tvome sačuva sveto telo tvoje netruležnim svetitelju Vasilije. Stoga, pošto imaš smelost pred Njim, moli se Hristu Bogu da spase duše naše.

Categories: Društvo

Leave a Reply