Ekonomija

SAZNAJEMO: Energetski pasoš od 25. decembra moraće da imaju svi novi automobili

Svaki novi automobil koji se kupi u Srbiji će od 25. decembra morati da ima energetski pasoš, a mnogi još uvek nisu sigurni šta ovaj dokument uopšte predstavlja.

Odgovore na pitanja da li će zbog toga još više da poskupe automobili, da li će uvoz starijih polovnjaka postati nemoguć i da li će biti obavezni i za stara vozila, dao je pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.

„Energetski pasoš je novina, mi inače ne volimo promene, ali je ovo zaista dobra stvar. Zakon o klimatskim promenama nalaže da postoji oznaka ekonomičnosti potrošnje goriva, kao i emisije ugljen-dioksida (CO2) i štetnih materija u atmosferu. U Srbiji građani imaju svest o tome kakve automobile voze, kako oni utiči na okolinu i koliko troše. Dokaz o tome je da je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture opredelilo šest milijardi dinara za subvencije novih i ekspanziju električnih i hibridnih vozila“, izjavio je on za Prvu TV, a prenosi Mondo.

Prema njegovim rečima, energetski pasoš je zaduženje onoga ko prodaje vozilo, a ne kupca.

„Veoma je bitno da prodavac koji stavlja novo vozilo u promet, na utvrđenom mestu ili rastojanju, na jasno vidljiv način i o svom trošku postavi oznaku ekonomičnosti, koja će sadržati informacije o zvaničnoj potrošnji goriva, kao i emisiji štetnih materija iz novog automobila“, istakao je Koković.

Nabavljanje energetskog pasoša, kako kaže, neće uticati ni na cenu vozila, ni na sadržaj saobraćajne dozvole. Ali pošto građani Srbije većinom kupuju polovne automobile, mnogi se pitaju da li će ubuduće i „polovnjaci“ morati da imaju ovu oznaku, ili će kupovina uvoznog, a korišćenog automobila biti onemogućena.

„Važno je da naglasimo, ovo isključivo važi za nove modele automobila, zasad ne postoji energetski pasoš za starije modele. U nekoj budućnosti će možda imati smisla da tu oznaku dobiju i starija vozila, da bi se videlo koliko zagađuju i utiču na zdravlje. Ali zasad ne postoji tendencija da se na ovaj, ili sličan način, uređuje oblast vozila koja se uvoze kao upotrebljavana“, naglasio je Koković.

Izvor: Biznis.rs

Categories: Ekonomija

Leave a Reply