Društvo

Više hiljada Srba sa KiM okupljeno u Rudaru:„Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina“

Veliki protest na kom se okupilo više hiljada Srba održan je u Rudaru kod Krsta, u blizini Zvečana na Kosovu i Metohiji uz poruku da im niko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije. Okupljeni su razvili transparent „Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina“ i veliku zastavu Republike Srbije dužine 300 metara.

Srbi su se u velikom broju okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Nosili su brojne transparente sa natpisima: „Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci“, „Rode, nije ti ovo nemačka, ovo je Srbija“, „Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?“, „Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti“, „Decu nisam rađala za Kurtijev snajper“.Između ostalih, videle su se i parole: „Pravda za Dejana, Miljana i Slađana“, „Predsedniče Vučiću, u tebe se uzdamo“, „Kurti, narod ne možeš da zaustaviš“.Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su teror koji trpe svakoga dana od Prištine, neosnovana hapšenja, tajni spiskovi sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od strane Kurtijevih specijalaca, razlog što su se okupili u Rudaru.

Danas su tu i naša braća iz svih opština sa severa Kosova i Metohije, ali i sa juga, iz Gračanice, Štrpca, Pomoravlja, Metohije, centralnog Kosova, naveo je Rakić.

„Kada smo ovako jedinstveni i složni, bolje se čujemo i u Prištini i u Briselu i u Berlinu i u Vašingtonu“, istakao je Rakić i dodao:Imajući u vidu da međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smeta maltretiranje Srba, Rakić je naveo da Srbi sa Kosova i Metohije ne mogu ćute na nepravdu i prebijanje našeg naroda i da pristanu da tiho nestanu sa svoje zemlje.

„Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze, što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova. Znam da znate, ali ponavljam, rešenje za ovu krizu se nalazi u Prištini“, poručio je Rakić.

Ponovio je da je za uklanjanje barikada neophodno osloboditi neosnovano uhapšene, povući tajne spiskove za hapšenje i odstrel Srba, i da se sa severa Kosova i Metohije povuku jedinice sa dugim cevima i oklopnim vozilima, uz garancije Kfora da te jedinice neće dolaziti na sever.

„Pozivam vas da budemo jedinstveni, složni i istrajni, budućnost naše dece je u našim rukama, a to nema cenu“, rekao je Rakić.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić istakao je da se skupom u Rudaru šalje jasna poruka da su Srbi u ovoj borbi jedinstveni i da samo žele da budu svoji na svome i da žive u miru.

Jevtić je naveo da je Kurtijev cilj jasan od samog dolaska na vlast:

Konstatujući da je i ovaj protest, kao i svi prethodni, miran i demokratski, Jevtić je rekao da na njega, međutim, nije mogao da dođe deo Srba sa juga KiM, jer ih je policija zaustavila i vratila nazad.

„To je ta demokratija o kojoj Kurti govori, koju želi da sprovode“, rekao je Jevtić i dodao:

„Deo nas koji smo došli usput je zaustavljen, uz jasnu poruku — budite dobri. A to znači da mi ne treba da živimo, da ne treba da postojimo samo zato što smo Srbi. Odlučno smo razumeli tu poruku“.

Ova borba ima samo jedan cilj — da u srcu Evrope vladavina prava bude u potpunoj meri i sprovedena, jer je, danas nema, kazao je Jevtić.Izvor-foto:Sputniknews, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply