Kultura

SEĆANJE: Nikola Karaklajić, šahovski velemajstor pokretač i promoter rok-muzike u Jugoslaviji

Internacionalni šahovski velemajstor i dugogodišnji novinar-urednik Nikola Karaklajić preminuo je na današnji dan u Beogradu u 82. godini.                                                                      

Godinama je bio urednik i voditelj popularne emisije „Veče uz radio“ na Radio Beogradu i, koja je 60-tih godina 20. veka promovisala rok-muziku. Karaklajić je bio državni šampion u šahu 1955. godine, učestvovao je deset puta na šahovskim prvenstvima Jugoslavije i na više šahovskih olimpijada.   Zahvaljujući šahu Nikola Karaklajić proputovao je svet, a sa putovanja je donosio ploče sa popularnom muzikom u svetu. 
Početkom 60-ih godina 20. veka prvi je u bivšoj Jugoslaviji na radiju počeo da pušta rokenrol muziku, koja do tada nije bila deo zvaničnog radijskog programa. 
Iz prve emisije „Muzički automat“, nastala je kultna emisija popularne muzike 60-ih godina 20. veka „Sastanak u 9 i 5“, a kasnije je pokrenuo i emisiju „Veče uz radio“ koja je dala ogroman doprinos domaćoj popularnoj muzici. 
Tako su nastali prvi snimci grupa kao što su Siluete, Zlatni dečaci, Elipse, Crni biseri. 
Karaklajić imao smisla da prepozna talentovane beogradske klince i da ih uključi u emisije koje je on uredjivao i vodio. 
Nikola Karaklajić je pokrenuo i Džuboks-magazin, prvi muzički časopis ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u tadašnjoj Evropi. 
Bio je i urednik prve televizijske emisije koja se bavila popularnom muzikom“Koncert za mladi ludi svet“, u kojoj su nastali prvi muzički spotovi domaćih rok grupa. U emisiji “Veče uz radio“ okupljao je fantastičnu ekipu mladih saradniuka iz sveta i Jugoslavije, medju kojima je bio i urednik našeg portala, promovisao mlade grupe i muzičare koji su kasnije vladali svetskom rok scenom. Zahvaljujući  Nikoli Karklajiću Jugosloveni “od Vardara pa do Triglava“, a i šire, čuli su na hiljade svetskih muzičkih hitova.
Karaklajić je bio i državni šampion u šahu i selektor muške i ženske B šahovske reprezentacije. Foto privatna rhiva-Wikipedia

Categories: Kultura

Leave a Reply