Kultura

SEĆANJE: Bez njega se nije moglo zamisliti jutro – Duško Radović, pisac za male velike

Veliki srpski pisac za decu i odrasle i jedinstvena ličnost srpske kulture Dušan Radović rođen je na današnji dan 1922. Godine u Nišu – njegovi tekstovi u dječijim listovima i čuvena radio emisija “Dobro jutro Beograde” ostali su zaštitni znakovi jednog vremena.

Radović je ostao upamćen i kao vrstan dečiji pisac. Radio je u listovima “Zmaj”, “Pionir”, “Kekec” i “Poletarac”, a bio je i urednik dečijih redakcija Radija i Televizije Beograd. Duško je bio veliki i najvatreniji navijač Partizana. U široj javnosti posebno je upamćen po radio-emisiji Studija B “Beograde, dobro jutro”, kojom je od 1976. do smrti 1984. budio Beograđane obiljem satiričnih doskočica, duhovitih komentara i ljupkog humora, obeleženih autentičnom mudrošću. Radović je decu uviek tretirao kao ozbiljnu i zrelu publiku. Kratkim duhovitim replikama je sa puno pažnje, takta i ljubavi otkrivao vrline i slabosti sugrađana.

Najpoznatija djela Duška Radovića su zbirke pesama “Poštovana deco”, “Smešne reči”, “Vukova azbuka”, “Pričam ti priču”, “Ponedeljak”, “Utorak”, “Sreda”, “Četvrtak”, dramska dela “Kapetan DŽon Piplfoks”, “Tužibaba”, “Če” /s Matijom Bećkovićem/, aforizmi “Beograde, dobro jutro”, TV serija “Na slovo, na slovo”.

Radovićevi aforizmi i danas su čitani, jer na britak, setan ili opor način svedoče o vremenu i ljudima:

– Tjerajte decu da uče. Najviše jedu najgori đaci; Budite oprezni. Pobede se lakše zaboravljaju nego porazi.

– Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu bilo bi neskromno… Agencije i portali, BuT

Categories: Kultura

Leave a Reply