Kultura

SEĆANJE: Džimi Hendriks, najveći gitarista svih vremena

Na današnji dan 1942. godine rođen je čuveni gitarista, rok pevač i tekstopisac Džimi Hendriks, jedan od najpopularnijih muzičara sveta koji je vrhunac slave doživio tokom ’60-ih godina prošlog veka. Prestižni muzički časopis Roling Stouns 2005. godine postavio je Hendriksa na prvo mesto liste „100 najvećih gitarista svih vremena“.

Hendriksovo inventivno i spretno sviranje, zajedno sa eksperimentisanjem, harizmatičnom scenskom ličnošću i raskošnim nastupom, pomogli su mu da postane jedan od najuticajnijih rok umetnika svih vremena.

U mladosti je svirao po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe „Enimals“, Čas Čendler, koji je ponudio da mu bude menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je i učinio.

Njegov bend objavio je samo tri studijska albuma dok je Džimi bio živ – Are You Eksperienced, Akis: Bold as Love iz 1967. i Electric Ladiland iz 1968, ali ti zapisi i dan danas nastavljaju da inspirišu i izazivaju slušaoce i muzičare. Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Hendriks je takođe svrstan među najdinamičnijim izvođačima uživo u istoriji roka. Džimijeva zvezda u Holivudu postavljena je 1994. godine.

Hendriks je imao samo 27 godina kada je tragično preminuo u jednom londonskom hotelu 18. septembra 1970. godine.

Među njegovim legendarnim nastupima bili su setovi na festivalu pop u Montereju 1967. i Vudstok festivalu 1969. godine, od kojih je poslednji predstavio Džimijevu izvedbu The Star Spangled Banner.

Spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Hendriks je primljen posthumno u Rock & Roll Hall of Fame, kao član „Džimi Hendriks ekspirijens“ 1992. U junu 2017. godine počastvovan je sopstvenim spomen-parkom u Sijetlu.

Categories: Kultura

Leave a Reply