Kultura

VRANJE: Svečano otvoren legat Vere Cenić

Legat Vere Cenić, profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice iz Vranja, danas – na dan njenog rođenja svečano je otvoren za javnost u prostorijama biblioteke “Bora Stanković“ u Vranju, u prisustvu članova porodice, prijatelja i mnogobrojnih poštovaoca njenog lika i dela.

U ime grada Vranja skupu se obratila gradska večnica Izabela Savić. ,,U svoje lično i u ime rukovodstva grada zahvaljujem se porodici na vrednoj zaostavštini koju ste ustupili biblioteci i time omogućili sadašnjim i budućim generacijama da koriste legat. Takođe, kroz ovaj legat živeće lik i delo Vere Cenić koja je ostavila dubok trag u istoriji grada, a pre svega u obrazovanju mladih generacija i kulturi“.,,Legat sadrži 1.800 knjiga, monografija i publikacija, blizu 1.400 brojeva raznih časopisa, kao i lične predmete i kao takav predstavlja dragocenu zbirku za vranjsku Javnu biblioteku“,

Poseban pečat današnjem događaju dalo je izlaganje Sunčice Denić, dugogodišnje prijateljice porodice Cenić. Kroz emotivno i nadahnuto kazivanje o Veri Cenić istakla je: ,, Neka ova zaostavština u vidu legata Javnoj biblioteci ,,Bora Stanković“ u Vranju donese veći broj čitalaca i zaljubljenika u književna dela Vere Cenić, zaljubljenike u mnoge tajne umetnosti i nauke, sa osobitom znatiželjom, što ostaje kao mogućnost da je svako od nas otkriva na svoj način“.

U ime porodice obratila se Jadranka Mitić. Ona je pročitala fragmente iz neobjavljene priče i dnevničkih beležaka pod nazivom ,,Ostaju daljine’’. ,,Ideja naše porodice je bila da svim ljubiteljima putovanja, pravih ili imaginarnih, učinimo dostupne sve ove knjige kako bi mogle kao i Veri Cenić da rasvetljavaju put, kao što je ona, naša tetka,čitajući ih, poput kandila obasjavala naše živote. Zahvaljujemo se gospodinu Najdiću koji je prepoznao našu ideju i realizovao je i Aleksandri kroz čije ruke je svaka od ovih knjiga prošla’’, rekla je ona.

Categories: Kultura

Leave a Reply