Kultura

Da li ste znali gde je rođen James Bond?

Dozvolite mi, Bond, James Bond, iz Wattenscheida! Odakle, molim? Bez šale! Prema fiktivnoj biografiji, navodno tajni agent Njenog Veličanstva dolazi iz Rurskog područja Njemačke.

A na dan 11.1 napunio bi 101 godinu.

Wattenscheid se trenutno u okolini Rura oglašava bilbordima, kao rodno mesto poznatog špijuna, sa čestitkama za njegov rođendan. Početkom novembra na ulicama Wattenscheida, četvrti u Bochumu, pojavilo se nekoliko desetaka bilborda sa tekstom “Srećan rođendan, James”.

007, najpoznatiji je agent i ženskaroš na svetu. Poznajemo ga iz bezbrojnih kino-avantura kao elegantnog Britanca, koji iz Londona odlazi u misije odlazi u žarišne tačke sveta svuda. Da sve to je u redu, ali odakle tu Wattenscheida?, pitaju se mediji.

U stvari, prema izmišljenoj biografiji Jamesa Bonda koju je napisao John Pearson, koji je i sam bio bliski saradnik Bondovog izumitelja Iana Fleminga, junak romana i filmova rođen je u Wattenscheidu 1920. godine.

Pearson je napisao knjigu “James Bond, autorizovana biografija 007” još 1973. godine. A te godine je zatvoren je i posjednji rudnik u Wattenscheidu.

“Rođen sam u gradu koji se zove Wattenscheid, a nalazi se blizu Esena”, citira se i sam James Bond u biografiji.

Njegov otac Andrew Bond, Škotlanđanin, kako se tamo kaže, bio je član savezničkih trupa na Rurskom području nakon Prvog svetskog rata, a njegova majka Švajcarka, po imenu Monique, rodila je kasnijeg tajnog agenta, tu u Wattenscheidu 11. novembra 1920. godine. Navodi se da je porodica živela u oblasti Rur četiri godine, pre nego što se nakon toga preselila u Egipat.

Bondovu biografiju objavio je isti izdavač s kojim je Ian Flemming ranije objavljivao svoje romane.

Kako navode mediji, biografija nikada nije preveden na nemački jezik, tako da u ovoj zemlji gotovo nepoznata.

A kasnije su za to čuli i u Wattenscheidu. Tim povodom, izdate su razglednice i pivske krigle posvećene filmskom junaku za njegov rođendan, najavio je Bochum Marketing. Prvobitno su bile planirane i druge aktivnosti, povodom 100 godina Baby – Bonda, ali su zbog pandemije odložene. Otkazano je prvobitno planirano fotografisanje u Wattenscheidu s dvojnikom Bondovog glumca Daniela Craiga.

Ali, šta je tu je? Sve je to ionako samo fikcija … U Wattenscheidu se filmskom junaku pridaje posebna važnost. (express)Lj. G.(NovaSloboda)

Categories: Kultura

Leave a Reply