Kultura

SEĆANJE: Srpsko pevačko društvo Gusle, Mostar 1938. godina

Na današnji dan pre 130 godina nastupilo je Srpsko pevačko društvo u Mostaru. Jedno od najaktivnijih nacionalnih društava u Mostaru krajem 19. veka svakako je bilo Srpsko pevačko društvo Gusle. Registracija društva se obavlja pod zvaničnim nazivom „Pravoslavno pjevačko društvo”, a prva skupština društva održana je 18. decembra 1888. godine pod predsedništvom Jove Šole.

Gusle su, pored pevačke, imale i dramsku sekciju, koja je izvodila drame domaćih i stranih pisaca, a učestvovali su u svim tadašnjim kulturnim i nacionalnim manifestacijama. Osnovale su i svoju čitaonicu (1891. godine), u kojoj su se mogli naći svi poznatiji srpski i hrvatski listovi i časopisi. Od 1891. godine, Gusle organiziuju svoja poznata „sijela” na kojima su se održavala brojna poučna i literarna predavanja, muzičke tačke i recitacije, a obično su se završavale igrankom. Godine 1892. osnovan je mešoviti hor, a tek 1902. godine, društvo dobija dozvolu da se može zvati Srpsko pjevačko društvo Gusle.

U znak zahvalnosti, godine 1938. godine društvo izdaje zahvalnicu s imenima najvećih donatora i dobrotvora koji su pripomogli njegovom radu.

Fotografije: Dobrotvori Srpskog pjevačkog društva Gusle, 1938. Godina Priredili: (NovaSloboda)

Categories: Kultura

Leave a Reply