Društvo

Danas obeležavamo Dan pobede (primirja) u Prvom svetskom ratu

U Srbiji i svetu se obeležava Dan pobede (primirja), u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Kapitulacijom Nemačke završen je Prvi svetski rat u kojem je učestvovalo 36 država. Život je izgubili oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana je u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće u ime Vlade Srbije centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti.

„Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine“, saopštilo je Ministarstvo.

Ceremonija obele\avanja je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu u 11 časova kada je 1918. godine primirje stupilo na snagu.

Prisustvovaće visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i diplomatski i vojni izaslanici više zemalja.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Categories: Društvo

Leave a Reply