Kultura

U Leskovcu počeo jubilarni FAPOR -Festival amaterske pozorišne režije

U kulturnom centru u Leskovcu sinoć je svečano otvoren Festival amaterske pozorišne režije (FAPOR).

Tokom sedmodnevne manifestacije biće izvedeno pet predstava amaterskih trupa iz Srbije dok su, u okviru bogatog pratećeg programa, najavljene i izložbe, radionice i predavanja.

Festival, koji se desetu godinu održava u gradu na Veternici, otvorio je glumac Slobodan Boda Ninković uz ocenu da je amaterizam osnova i baza za bilo kakav dalji rad u profesionalizmu.

– Amaterizmom sam i ja počeo da se bavim, daleke 1974. godine, u rodnom Smederevu. Tako su počele i mnoge moje kolege i zato mislim da je sve ovo vrlo značajno – rekao je Boda Ninković – Sve lokalne zajednice treba da daju šansu mladim ljudima da organizuju i kvalitetno troše vreme. Tako ćemo dobiti i one koji mogu da pređu u profesionalizam. Ne zbog profesionalizma nego zbog uživanja koje amaterizam donosi.

Ceremoniju svečanog otvaranja uveličalo je i izvođenje predstave „Noć u kući gospodina Kolaka“ gde, osim Ninkovića, igraju Vladimir Kerkez i Irfan Mensur, koji potpisuje i režiju ovog komada.U okviru programa 10. FAPOR-a otvorena je i izložba fotografija „Miloš Žutić – gospodin glume“, Muzeja pozorišne umetnosti i autorke Mirjane Odavić, kao i izložba pozorišnih kostima Borisa Čakširana pod nazivom „Šuma i u šumi bajka“.Za nagrade će se nadmetati predstava „Ručni rad“ Glumačkog ateljea Doma kulture Čačak, „Gospođa ministarka“ Tetra Inat sa Zlatibora, „Samo se desilo“ beogradskog Tetra Levo AKUD „Lola“, zatim „Peron za sutra“ Pozorišta Doma kulture Prijepolje i „Srpska drama“ Trsteničkog pozorišta, dok će u čast nagrađenih na kraju festivala nastupiti, van konkurencije, „DrAmateri“ Leskovačkog kulturnog centra sa predstavom „Svako to mrzi hladno“, u režiji Darka Zloporubovića.

Categories: Kultura

Leave a Reply