Društvo

AKTUELNO EX YU: Najveći američki nosač aviona na nuklearni pogon uplovio u Split

U Split je jutros oko 8 časova uplovio američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon, javlja Dalmacija Danas.

Radi se o najmlađem američkom nosaču aviona i jednom od najvećih ratnih brodova na svetu. Hrvatska vlada je krajem oktobra dala odobrenje za njegovo uplovljavanje.

Radi se o brodu klase Nimitz. Dužina mu iznosi 333 metra te ima preko 100.000 tona deplasmana. Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora.Može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Kapacitet broda je 3.532 člana posade te može nositi 90 aviona i helikoptera. Brod je izgrađen 2009. godine, a cijena izgradnje bila je 6.2 milijarde dolara.

USS George H.W. Bush je krajem oktobra predvodio veliku NATO-ovu vojnu vežbu Neptune Strike 2022, koja se do 28. Oktobra odvijala na području Mediterana.

Vežba je uključivala preko 80 aviona, 14 brodova i oko 6000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.Izvor-foto:DalmacijaDanas,Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply