Kultura

Naučni simpozijum u manastiru Prohor Pčinjski

Povodom 110 godina od oslobođenja Pčinjskog kraja od Turaka, u manastiru Sveti Prohor Pčinjski održan je naučni simpozijum pod nazivom „Srpski narod u Staroj Srbiji i Makedoniji od 1766. do 1991. godine“.

Naučni skup je organizovao Narodni muzej u Vranju, u saradnji sa Centrom za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Cilj je da doprinese očuvanju kulturne baštine i naučno-stručnom radu i istraživanju.

Radovi sa ovog skupa će biti objavljeni u novom tematskom broju vranjskog Glasnika, najstarijeg naučno-stručnog časopisa na jugu Srbije U radu simpozijuma su svojim izlaganjima učestvovali dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, prof. dr Slaviša Perić iz Arheološkog instituta SANU, dr Igor Vukadinović sa Balkanološkog instituta SANU, dr LJubiša Despotović i Vanja Glišin sa Instituta za političke studije, dr Nemanja Dević sa Instituta za savremenu istoriju, dr Vasilije Dragosavljević sa Istorijskog instituta i drugi. Izvor-foto: EV

Categories: Kultura

Leave a Reply