Ekonomija

FOTO DANA: Hiljade ljudi okupilo se protiv lidera zemlje EU

Desetine hiljada demonstranata ispunilo je centralni trg u Pragu kako bi osudili divlju inflaciju

Iskoristivši nacionalni praznik da se okupe u petak, demonstranti su zatražili ostavku svoje vlade. Najnovije demonstracije usledile su nakon dva slična protesta prošlog meseca, uključujući jedan koji je navodno privukao oko 70.000 ljudi.

Gomila u petak na Vaclavskom trgu zatražila je ostavku premijera Petra Fiale i okončanje učešća Češke u antiruskim sankcijama zbog ukrajinske krize, koje su doprinijele skoku cena energije i hrane. Demonstranti su uzvikivali “ostavka, ostavka” mašući češkim nacionalnim zastavama.

„Rusija nije naš neprijatelj, vlada ratnih huškača je naš neprijatelj“, rekao je jedan govornik na skupu, prenosi Associated Press . Grupa pod nazivom Češka Republika prva, koja je organizovala proteste, protivi se NATO-u i pozvala je zemlju da zauzme vojno neutralan stav.

“Ovo je novi nacionalni preporod, a njegov cilj je da Češka bude nezavisna”,  rekao je organizator Ladislav Vrabel, a prenosi Reuters . “Kad vidim pun kvadrat, niko ovo ne može zaustaviti.”

Fialina vlada slegnula je ramenima demonstrantima, nazivajući ih “proruskim” i optužujući njihove organizatore da slušaju ruske kampanje dezinformacija. Češka je pristupila NATO-u u martu 1999., samo nekoliko dana pre nego što je blok napao Jugoslaviju, i postala članica EU 2004. godine.

“Znamo ko su naši prijatelji i ko krvari za našu slobodu”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan u petak na Tviteru. “A mi takođe znamo ko su nam neprijatelji i nećemo im dozvoliti da nam ukradu patriotizam.”

Češka je posebno teško pogođena evropskom energetskom krizom, barem delom zbog njenog istorijskog oslanjanja na ruski prirodni gas. Domaćinstva u zemlji navodno imaju drugu najvišu cenu struje u EU, iza samo Estonije. Stopa inflacije u Češkoj je u septembru porasla na 18%. Izvor-foto:Logicno, Miso T. Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply