Kultura

Dodeljene nagrade Godum udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije

Udruženje muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije dodelilo je preksinoć u UK „Vuk“ u Beogradu godišnje nagrade Godum.

Prošlogodišnji laureat, džez muzičar Jovan Maljoković uručio je nagradu za životno delo Biseri Veletanlić, nazvavši je „najvećom pevačicom koju je ikada upoznao“.

– Nečuveno, ovo je sve nečuveno. Ovome se nisam nimalo nadala. Znam da mi vi sada sigurno ne verujete, ali tako je. Utoliko je moje hvala vama 10 puta veće – rekla je Bisera i dobila ogroman aplauz.Zatim je sa pratećim „Haus bendom“, uz džez klavijaturistu i sestrića Vasila Hadžimanova, otpevala čuvenu kompoziciju „Zlatni dan“ i posvetila je njenom autoru, nedavno preminulom kompozitoru Korneliju Kovaču.Priznanje za pop muziku otišlo je u ruke Ani Đurić Konstrakti koja se zahvalila na nagradi i naglasila da nije samo ona zaslužna za nju, već i kolega Milovan Bošković iz benda „Zemlja gruva“. Beogradskim „Partibrejkersima“ pripala je nagrada za najbolju rok grupu. Frontmen Zoran Kostić Cane je sve pratio iz prvog reda, ali je ustao i otišao nakon što je voditelj Miloš Milovanović pročitao biografiju benda. Na binu je izašao gitarista „Partibrejkersa“ – Nebojša Antonijević Anton i bez govora primio nagradu koju mu je uručio Srđan Gojković Gile.Za najbolji džez bend proglašen je niški „Ejot“ čiji je vođa Dejan Ilijić izjavio da im je ovo priznanje snažan podstrek za dalje. Specijalnim priznanjem „Miroslav Miša Aleksić“, koje nosi ime po pokojnom kompozitoru i basisti „Riblje čorbe“, nagrađene su mlade snage Ethno Jazz Orchestra (EJO), koji su, takođe, istakli da je to ogromna privilegija i vetar u leđa, te da nema lepše nagrade od one koja se dobija kod kuće i to od kolega muzičara.NAJEMITOVANIJA rok numera po SOKOJ je „Kotor“ Neše Galije, pop pesma je „Sanja“ od „Alise“, a džez – „Limbo“ Save Miletića. Po PI listi najemitovanija rok pesma je „Te noći smo se potukli zbog nje“, za koju je muziku komponovao Mlađan Dinkić a tekst napisao Zoran Kiki Lesendrić. Antologijskoj „Dodirni mi kolena“ grupe „Zana“ pripalo je priznanje za najemitovaniju pop numeru, a najslušanija džez pesma je „Deset dana“ grupe EJO.Izvor-foto:UDM-ATA

Categories: Kultura

Leave a Reply