Ekonomija

DRUGI PIŠU: U Regionu već mesec dana topli radijatori dok se mnogi u Srbiji smrzavaju u stanovima

Dok mnogi Leskovčani zbog hladnoće ‘’tresu klince’’ i njihova, kako su je nazvali ‘’Toplana dedek’’, koja je tri puta više od ostalih u zemlji povećala cene, sprovodi samovoljno proklamovanu uredbu stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine već mesec dana uživaju u toplim stanovima, nakon što je u Sarajevu još 22. septembra grejanje pušteno u rad, dok u Banjaluci radijatori greju već tri nedelje, u Ljubljani su stanovi “kao saune” od 29. septembra, u Hrvatskoj i Makedoniji takođe, samo građani Srbije i dalje svako jutro, u svojim domovima cvokoću. Jutarnja temperatura u pojedinim gradovima naše zemlje ne prelazi jedan stepen Celzijusa, a u većini mesta je do pet stepeni u poslednjih nekoliko dana

Radijatori su hladni, struja skupa, a gradjane čeka sigurno masovno razboljevanje u narednom periodu, kao posledica smrzavanja u sopstvenim domovima u kojima je svakog jutra “ledeno doba” a možda je to i deo plana. U izjavi za medije i portale Leskovačni se sa zabrinutošću pitaju i pribojavaju da ih slučajno ‘’Toplana dedek’’ neće grejati kao što je Nikolae Ćaušesku grejao gradjane Rumunije 18 plus-minus-dva.

Jutarnja temperatura izmerena u Leskovcu i Nišu juče ujutru nije prelazila 1 stepen, u Beogradu i Novom Sadu 5 stepeni, u Boru 4, a u gradovima regiona, termometar je na istom ili višem stepenu nego u našoj zemlji, ali komšije ne osećaju nalet zime u ranu zoru, jer njihovi građani, za razliku od nas, u stanovima imaju grejanje.

Iako tokom cele godine građani Srbije uredno plaćaju račune za grejanje, krajem oktobra, deca u vrtićima, đaci u školama, pacijenti u domovima zdravlja i oboleli na terapijama u bolnicama, sede u zimskim jaknama, minimum do podne, dok malo ne otopli, a i onda im je sigurnije da izađu napolje i stanu na “mlako” sunce, nego da sede u zatvorenim prostorijama iz čijih zidova izbija mraz.

U susednim zemljama, međutim, situacija je potpuno suprotna.

Početak grejne sezone u Srbiji je svake godine 15. oktobra, a i ove jeseni najavljen je isti datum za start toplih radijatora. Međutim “stručnjaci” navode da grejanje zavisi od vremenskih uslova i temperature, koja mora da padne ispod 12 stepeni Celzijusa. Koliko je neizvesna situacija sa početkom grejne sezone, toliko je i sa dilemom da li će biti popusta na cene zbog njenog pomeranja.

Podsetimo, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je pre 10 dana, da početak grejne sezone neće kasniti jer su obezbeđene dovoljne količine energenata, kao i da je država spremna da reaguje ako dođe do problema u snabdevanju u Evropi, kao posledica krize i rata u Ukrajini.

„U ovom trenutku ima svega dovoljno, beogradske elektrane imaju dovoljno gasa i mazuta, kao što su i sve druge toplane u Srbiji obezbedile energente, a dodatno postoje i rezerve mazuta u slučaju da bude potrebna supstitucija drugih energenata“, rekla je Mihajlovićeva, pa se sada pitamo zašto se onda smrzavamo u stanovima svakog jutra i šta se u međuvremenu dogodilo sa elektranama i energentima?

Mihajlovićeva je pre sedam dana ponovila da su svi subjekti u energetskom sistemu spremni za početak grejne sezone i da nema razloga za odlaganje.

Ministarku izgleda niko u ovoj državi ne sluša ili ona ne govori istinu, ili pak mi ne čujemo dobro. Izvor-foto:Euro-therm, Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply